Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στο Ποτάμι και στις σχέσεις του με το Κίνημα Αλλαγής αποτυπώνεται στην περίπτωση του Γρηγόρη Ψαριανού. Ο βουλευτής με ένα τουίτ προανήγγειλε χθες πως το πολιτικό του μέλλον δεν περιλαμβάνει τον κεντροαριστερό φορέα. «Λοιπόν, παραμυθάκια τέλος… μικρός, ήμουνα προοδευτικός φιλελεύθερος, μετά πέρασα μια Αριστερή Παρένθεση μισού αιώνα. Την κλείνω τώρα. Χαίρετε!» ανέφερε προκαλώντας αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις. Ακόμη πιο σαφής είναι, ωστόσο, μιλώντας στα «ΝΕΑ»: «Είμαι υπέρ της ανασυγκρότησης του μεσαίου, μεταρρυθμιστικού χώρου και της δημιουργίας ενός κόμματος τύπου Μακρόν. Αυτό έπρεπε να κάνουμε, αυτό ξεκίνησε να κάνει Το Ποτάμι. Ομως η ένταξη στο Κίνημα Αλλαγής δεν είχε σχέση μ’ αυτό, ήταν μια προσπάθεια ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ. Η ΜΕΣΥΑ του Ποταμιού την 1η Ιουλίου θα εγκρίνει ή όχι την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Εγώ έχω αποχωρήσει ήδη» τονίζει, επιβεβαιώνοντας ένα ρήγμα που δείχνει, τουλάχιστον για τη δική του περίπτωση, αγεφύρωτο.
Ξεκαθαρίζει, δε, τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα: «Πολλοί με ρωτάνε “Δηλαδή θα πας στη Δεξιά;”. Η Δεξιά είναι για τους δεξιούς. Εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι σ’ αυτούς. Και αν Το Ποτάμι αποφασίσει να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης δεν συμπεριλαμβάνομαι σ’ αυτό το σχέδιο».
Το Ποτάμι, ωστόσο, θα φύγει ή θα μείνει; Αν και όλες οι ενδείξεις κλίνουν προς το πρώτο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια στροφή της τελευταίας στιγμής. Η συζήτηση στο εσωτερικό του Ποταμιού καθιστά παραπάνω από σαφές ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι να πουν «αντίο» στο Κίνημα Αλλαγής. Οι περίπου δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι την 1η Ιουλίου και τη σύγκληση των οργάνων που θα λάβουν την τελική απόφαση αποτελούν, όντως, πυκνό πολιτικό χρόνο. Ωστόσο, η αίσθηση στα πολιτικά κλιμάκια είναι ότι παρακολουθούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου. Ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή των στελεχών του Ποταμιού στις εσωτερικές εκλογές της Κυριακής για τις τοπικές οργανώσεις –επίσημη απόσυρση, βέβαια, ακόμη δεν υπάρχει. Στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν την επιστροφή της Φώφης Γεννηματά από τις Βρυξέλλες, ενώ συνεχίζουν κανονικά τον προγραμματισμό τους για την επόμενη μέρα –παρά τις φωνές από τη βάση, που τις προηγούμενες μέρες ζητούσαν, όντως, την αποπομπή του.
ΚΟΜΜΑ «ΤΥΠΟΥ ΜΑΚΡΟΝ». Ο Ψαριανός, πάντως, δεν είναι ο μόνος που επαναφέρει την ιδέα για ένα κόμμα «τύπου Μακρόν». Χθες, με μια ανάρτηση, ο Θεοδωράκης υπενθύμισε την ομιλία του γάλλου προέδρου από την Πνύκα, ανακοινώνοντας πως Το Ποτάμι συμμετέχει στον διάλογο «για την Ευρώπη που θέλουμε» με ένα ερωτηματολόγιο δέκα ερωτήσεων. «Ηδη στις άλλες χώρες της ΕΕ ξεκίνησε ο διάλογος. Στην Ελλάδα, τη σκυτάλη της διαβούλευσης που ξεκίνησε το En Marche στη Γαλλία παίρνει Το Ποτάμι –το πλέον φιλευρωπαϊκό κίνημα της χώρας» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Η ανάδειξη της πορείας και των πολιτικών χαρακτηριστικών του Ποταμιού τη δεδομένη στιγμή συμπίπτει με τις πληροφορίες από τη Γαλλία που θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν να ψάχνει αδελφά κόμματα, με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους. Θα μπορούσε ένα αυτόνομο Ποτάμι να συγκαταλέγεται σ’ αυτά; Ο διάλογος ανάμεσα στη Σεβαστουπόλεως και σε στελέχη του En Marche είναι, λέγεται, διαρκής και το κλίμα θερμό.