Σήμερα στην Ελλάδα ζουν σχεδόν 4.000 ασυνόδευτα παιδιά –ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τις αρχές του έτους -, τα περισσότερα, όμως, από αυτά παραμένουν απροστάτευτα.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), από τα 3.790 ανήλικα προσφυγόπουλα μόλις τα 1.141 βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας μακράς και βραχείας διαμονής.
ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ. Τα υπόλοιπα σχεδόν 2.650 περιμένουν σε λίστα αναμονής για να φιλοξενηθούν σε οργανωμένη δομή.
Μέχρι τότε, αυτό που τους επιφυλάσσει η μοίρα είναι παραμονή σε καταυλισμούς, στις ασφαλείς ζώνες (safe zones) των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία, αλλά και σε άτυπη στέγαση.
Για έναν σημαντικό αριθμό παιδιών τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού 1.102 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται στους δρόμους, σε καθεστώς αστεγίας ή δεν αναφέρεται η τοποθεσία διαμονής τους.
Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2018, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης αυξάνεται. Στα τέλη Ιανουαρίου ο αριθμός τους ήταν 180, ενώ στις 15 Ιουνίου 368.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, το 95,9% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι αγόρια, ενώ μόλις το 5,2% είναι παιδιά κάτω των 14 ετών. Πακιστάν, Αφγανιστάν και Συρία είναι οι τρεις κύριες χώρες προέλευσης των παιδιών.
Υπενθυμίζεται πως οι δομές φιλοξενίας ανηλίκων που βρίσκονται σε λειτουργία είναι 51, συνολικής δυναμικότητας 1.125 θέσεων. Από αυτές οι 28 βρίσκονται στην Αττική ενώ 9 δομές έχει το νησί της Λέσβου. Παράλληλα, 16 ανήλικοι διαμένουν σε τέσσερα διαμερίσματα, σε Αττική και Κρήτη. Στο μεταξύ, στους 58.100 ανέρχονται οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, βάσει των στοιχείων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Από αυτούς, οι 16.000 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.