«Ξηλώνεται το πουλόβερ» των ΑΝΕΛ μέρα με τη μέρα και το κόμμα παρουσιάζει πλέον σημάδια διάλυσης εξαιτίας του Σκοπιανού όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα καταγράφονται σημαντικές διαρροές στη βάση του, ενώ στις τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις μοιάζει να έχει αφανιστεί από τη Θεσσαλία και πάνω.
Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως παρατηρούσαν χθες πολιτικά στελέχη, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά θα καταφέρει ο Πάνος Καμμένος να συγκροτήσει ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές σε αρκετούς νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά ακόμη και στην Α’ Θεσσαλονίκης. Τα κομματικά γραφεία σε αρκετές περιοχές αδειάζουν, λόγω των μαζικών αποχωρήσεων. Η διαμαρτυρία του προέδρου της τοπικής συντονιστικής επιτροπής στην Καστοριά, Χρήστου Παύλου, ο οποίος παραιτήθηκε τονίζοντας πως δεν γίνεται οι ΑΝΕΛ να διαφωνούν με την πρόταση για τη «Βόρεια Μακεδονία», αλλά να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι ενδεικτική των κλιμακούμενων αντιδράσεων.
Τα ίδια μηνύματα μεταφέρουν με την επιστολή της ομαδικής παραίτησης και τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την Κοζάνη, προεξάρχοντος του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Πλακεντά. Στις υπογραφές που συνοδεύουν τη σκληρή επιστολή παραίτησης ξεχωρίζουν κι αυτές των Μάρκου Βύρλιου (μέλους Εθνικού Συμβουλίου ΑΝΕΛ) και Ιωάννη Γκουντιού (υποψήφιου βουλευτή).
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που τα στελέχη του κόμματος αποχωρούν προκειμένου να αποφύγουν την κατακραυγή στις περιοχές τους, καταγγέλλοντας τον Πάνο Καμμένο για τη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση για τη συμφωνία, ο αντιπρόεδρος του κόμματος «ξεθωριάζει» τις κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό δηλώνοντας πως θα ήταν ανεύθυνο να ρίξουν την κυβέρνηση αυτή την περίοδο. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε (Θέμα FM) πως «είναι συμφωνία με αστερίσκους όσον αφορά την ιθαγένεια και τη γλώσσα» και πως οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή «όταν έρθει η ώρα» και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα για να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους στην κυβέρνηση.
Οσον αφορά τη δήλωση του Δημήτρη Καμμένου πως υπήρξαν εισηγήσεις για «ανταλλάγματα της συμφωνίας με μείωση του χρέους» κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Σγουρίδης αρκέστηκε να πει πως «έγινε μια συζήτηση και υπήρξαν πηγαδάκια όπου ειπώθηκαν πολλά». Παραδέχθηκε πως τέθηκε το ζήτημα του χρέους, όμως το αποσυνέδεσε από τη συμφωνία. «Το χρέος δεν είναι απότοκο της συμφωνίας των Σκοπίων, να μη γελιόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκείνη την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπήρξε και εισήγηση της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, να στηρίξουν «ανοικτά» τη συμφωνία. Ο Πάνος Καμμένος, κατά πληροφορίες, επέβαλε «σιωπητήριο». Ενδεικτικό των όσων συνέβησαν στην κλειστή συνεδρίαση είναι το γεγονός πως την επόμενη μέρα, όταν η ίδια ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για την πρόταση μομφής, απέφυγε να αναφερθεί στο Σκοπιανό και αρκέστηκε μόνο στο να πλέξει το εγκώμιο της κυβέρνησης.
ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ. «Αφωνία» για το καυτό θέμα τήρησε και ο Πάνος Καμμένος κατά τη χθεσινή παρουσία του στο Λουτράκι, όπου εγκαινίασε μόνιμες κατοικίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την κυβερνητική φιέστα στις Πρέσπες, ο υπουργός Αμυνας απέφυγε να αναφερθεί στο Σκοπιανό και προτίμησε να επιμείνει στο αφήγημα του τέλους των Μνημονίων και να υποσχεθεί «καλύτερες ημέρες» στη μεταμνημονιακή εποχή. Μάλιστα, παρά τις «απειλές» του περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση «αν και εφόσον» έρθει προς ψήφιση το Σκοπιανό στη Βουλή, μιλώντας στα στελέχη του υπουργείου Αμυνας ανέφερε πως στόχος του είναι «μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχει φτάσει στο 80% η κάλυψη των αναγκών των αξιωματικών και των υπαξιωματικών σε όλη την Ελλάδα».