Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση, φαίνεται πως σκέφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντροαριστερά. Με αφορμή τη συζήτηση που διοργάνωσε το Πολιτικό Εργαστήριο της ΔΗΜΑΡ για τη μεταμνημονιακή εποχή, επιχείρησαν άλλο ένα άνοιγμα προς τον χώρο. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για προσπάθεια εθνικής συνεννόησης σε ζητήματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση: «Να ρίξουμε τα στεγανά, να κάνουμε κάτι καλύτερο απ’ ό,τι καταφέραμε μέχρι τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Μάκης Μπαλαούρας, αντιθέτως, ένας από τους πολλούς εκ του ΣΥΡΙΖΑ που παρευρέθηκαν, συνεχάρη τους Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλο και Παπανδρέου για τη στάση που κράτησαν στο Σκοπιανό, δημιουργώντας αντιδράσεις στο κεντροαριστερό ακροατήριο. Τόσο σε αυτή την περίπτωση όσο και με τη σφοδρή κριτική που ακολούθησε από τον Φίλιππο Σαχινίδη για το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, έγινε για άλλη μια φορά σαφές πως σενάριο συνεργασίας δεν μπορεί να υπάρξει –ακόμα κι αν, τελικά, το Ποτάμι αποχωρήσει.
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ. Στο Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσαν τις επιτροπές που θα είναι υπεύθυνες για τα ψηφοδέλτια σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και –παρά την, για πολλούς, επικείμενη «έξοδο» του Ποταμιού –τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως συμμετέχουν κανονικά. Ετσι, τουλάχιστον μέχρι να οριστικοποιηθεί η απόφαση για αποχώρηση, οι Γιάννης Μεϊμάρογλου και Γιώργος Μαυρωτάς θα συνδράμουν τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ η Ολυμπία Αναστασοπούλου και η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου τον Γιώργο Καμίνη. Παράλληλα, οι διεργασίες για τις εκλογές των τοπικών οργανώσεων την Κυριακή συνεχίζονται. Στόχος είναι το Κίνημα Αλλαγής να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία του χωρίς, λένε δηκτικά κεντροαριστερά στελέχη, να περιμένει κανείς τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι συζητήσεις εντός του Ποταμιού για τη μελλοντική πορεία του κόμματος έχουν ενταθεί μετά τη διαπίστωση ότι στο εσωτερικό μεγάλη μερίδα στελεχών δεν επιθυμεί την αποχώρηση. Μετά τις δηλώσεις του Γρηγόρη Ψαριανού και άλλα στελέχη τοποθετήθηκαν δημόσια, με τον Γιώργο Αμυρά να κάνει λόγο για «τάση εξόδου» (Θέμα fm) και τον Σπύρο Λυκούδη να τονίζει πως «δεν θα βάλω την υπογραφή μου για την εξαφάνιση του Ποταμιού από τη σημερινή Βουλή» (Alpha). Στο εσωτερικό του κόμματος ένα ερώτημα κυριαρχεί –δεδομένης της δημοσκοπικής συρρίκνωσης του Ποταμιού -, αν τα όργανα αποφασίσουν αποχώρηση, ποια θα είναι η επόμενη μέρα; «Δεν υπάρχει κανένα σενάριο να είμαι εγώ είτε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε αυτό της ΝΔ. Το Ποτάμι δεν κάνει παζάρια ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Στο κέντρο είμαστε» ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη (ΑΝΤ1), ο οποίος έκανε λόγο για ένα Κίνημα Αλλαγής «πιο συντηρητικό από αυτό που θέλαμε».