Ολοένα μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος από τις δυνατότητες μιας νέας γενιάς βιολογικών όπλων, συγκεκριμένα ιών και βακτηρίων που αποτελούν προϊόντα του νέου πεδίου της συνθετικής βιολογίας, προειδοποιεί σε σχετική έκθεσή της η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ.
Η έκθεση με τίτλο «Βιοάμυνα στην εποχή της συνθετικής βιολογίας», που ετοιμάσθηκε μετά από αίτημα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, επισημαίνει ότι οι προοπτικές του βιολογικού πολέμου γίνονται συνεχώς χειρότερες για τρεις λόγους: Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να δημιουργήσουν συνθετικούς επικίνδυνους ιούς εκ του μηδενός, μπορούν να κάνουν τα επικίνδυνα βακτήρια ακόμη πιο θανατηφόρα και επίσης μπορούν να τροποποιήσουν κοινούς μικροοργανισμούς για να εκκρίνουν θανατηφόρες τοξικές ουσίες μόλις εισέλθουν στο σώμα.
Οι ερευνητές της Ακαδημίας αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ανάπτυξη συνθετικών ιών και βακτηρίων κάνει τους πάντες πιο ευάλωτους σε βιολογικές επιθέσεις, ενώ δημιουργεί αυξημένους «πειρασμούς» για να γίνει κατάχρηση των νέων δυνατοτήτων.
Ο επικεφαλής της έκθεσης, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας Μάικλ Ιμπεριάλε του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπογράμμισε ότι η έκθεση στηρίχθηκε μόνο σε μη διαβαθμισμένες πληροφορίες, συνεπώς δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει κατά πόσο υπάρχουν ερευνητικές ομάδες που ασχολούνται ήδη με την ανάπτυξη νέων βιολογικών όπλων για λογαριασμό του στρατού.
Σήμερα ο γενετικός κώδικας σχεδόν κάθε ιού των θηλαστικών μπορεί να βρεθεί στο διαδίκτυο και να συντεθεί εκ νέου χάρη στη συνθετική βιολογία. «Η τεχνολογία γι’ αυτό είναι διαθέσιμη πλέον. Χρειάζεται κάποια τεχνογνωσία, αλλά είναι κάτι σχετικά εύκολο να γίνει», ανέφερε ο Ιμπεριάλε, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».
Με επίσης σχετικά απλές διαδικασίες είναι εφικτό οι επιστήμονες να «παίξουν» με τα γονίδια επικίνδυνων βακτηρίων και να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και άρα πιο θανατηφόρα. Μπορούν επίσης να κάνουν πιο «εξωτικά» πράγματα, όπως να τροποποιήσουν γενετικά ένα μικρόβιο, ώστε αυτό να εκκρίνει τοξικές ουσίες, μόλις διεισδύσει στο ανθρώπινο έντερο.
«Μολονότι τεχνικά αυτό είναι πιο δύσκολο, αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας, επειδή δεν μοιάζει με τίποτε από όσα συνήθως νοιάζεται κανείς για τη δημόσια υγεία», επεσήμανε ο Ιμπεριάλε. Γι’ αυτό, η έκθεση καλεί την αμερικανική κυβέρνηση -και στην ουσία κάθε κυβέρνηση- να αναπτύξει νέες μεθόδους επιτήρησης των ασθενειών, ώστε να μπορεί να ανιχνεύει καλύτερα πιθανά νέα βιολογικά όπλα.
Από τις βασικές προτάσεις της έκθεσης, είναι η επείγουσα ανάγκη να βρεθούν τρόποι ταχύτερης ανάπτυξης και χορήγησης των εμβολίων.