Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν φοβάται μεγαλόπνοους στόχους και δηλώσεις. «Ξεκινάμε ένα δεύτερο στάδιο στη ζωή του κοινού μας νομίσματος» είπε ο γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις τους στο ανάκτορο Μέζενμπεργκ του Βερολίνου. Μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αμυντικά προγράμματα, κοινή πολιτική ασύλου, ενίσχυση της συνεργασίας στην έρευνα ήταν στην ατζέντα των διαβουλεύσεων και στην κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών. Τις προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας περιλαμβάνει η Διακήρυξη του Μέζενμπεργκ που θα παρουσιάσουν Μακρόν και Μέρκελ στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικά για την ευρωζώνη γίνεται το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία ενός χωριστού προϋπολογισμού των χωρών – μελών με κοινό νόμισμα. Οπως ανακοίνωσαν Μέρκελ και Μακρόν, τα κονδύλια του προϋπολογισμού θα αξιοποιούνται για επενδύσεις, καθώς και για την ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των χωρών – μελών. «Θα είναι ένας πραγματικός προϋπολογισμός με έσοδα και δαπάνες» είπε ο Μακρόν, τονίζοντας το επενδυτικό σκέλος του προϋπολογισμού. Τα έσοδα για αυτό το επενδυτικό ταμείο θα προέλθουν από τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Μακρόν και Μέρκελ απέφυγαν να προσδιορίσουν το ύψος του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, όπως και το ακριβές πλαίσιο, παραπέμποντας στη συζήτηση που θα πρέπει να γίνει και με τους υπόλοιπους εταίρους. Πάντως, δεν θα είναι η αρχική πρόταση του Μακρόν, ο οποίος ήθελε έναν προϋπολογισμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Αντίθετα, η Μέρκελ δεν ήθελε να δοθεί το μήνυμα ότι η ευρωζώνη εξελίσσεται σε ένωση μεταφοράς πόρων και δέχεται ένα ποσό δεκάδων δισ.
Ο νέος προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα μπει σε εφαρμογή από το 2021. «Θέλουμε να στηρίξουμε χώρες που έχουν προβλήματα και να μειώσουμε τις διαφορές των οικονομικών των χωρών – μελών για να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη» είπε ο Μακρόν. Η κρίση της Ελλάδας έδειξε ότι οι μεγάλες οικονομικές διαφορές οδηγούν σε δημοσιονομικά σοκ, που θέτουν σε κίνδυνο την ευρωζώνη στο σύνολό της. «Διευρύνουμε την οπτική μας» τόνισε η Μέρκελ. Ο μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας ΕSM θα μετεξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ), το οποίο θα είναι η ασπίδα προστασίας του ευρώ έναντι νέων κρίσεων.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η πρόταση να διασυνδεθεί το νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση. Το ΕΝΤ θα είναι το έσχατο δίχτυ διάσωσης για τράπεζες που απειλούνται με πτώχευση. Ειδικά στο σκέλος αυτό ήταν σημαντικές οι ενστάσεις από τη γερμανική πλευρά που αντιδρά στη διάσωση τραπεζών με δημόσιο χρήμα φορολογουμένων. Γαλλία και Γερμανία πιέζουν να θεσπιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η φορολόγηση ψηφιακών επιχειρήσεων, όπως οι Google, Facebook.
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη προετοίμασαν οι δύο υπουργοί Οικονομικών Ολαφ Σολτς και Μπρουνό Λεμέρ. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε «σαφώς αισιόδοξη» ότι οι προτάσεις θα στηριχθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, παρά την ανοιχτή κόντρα τής καγκελαρίου με τον κυβερνητικό εταίρο, τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση και τον πρόεδρό της, υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, για την πολιτική ασύλου. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του ARD, ένα 47% των Γερμανών στηρίζει σήμερα τη Μέρκελ ως καγκελάριο, έναντι 48% που εκφράζουν την αντίθετη γνώμη. Τα ποσοστά του Ζεεχόφερ όμως είναι ακόμη χειρότερα: 35% τον στηρίζουν, 54% όχι.
Δίχασε με τη συμπεριφορά του ο γάλλος πρόεδρος
Κατσάδιασε ένα παιδί που απλάτον φώναξε με το χαϊδευτικό του!
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν διχάζει με τη συμπεριφορά του τους Γάλλους. Αυτή τη φορά το έκανε κατσαδιάζοντας έναν έφηβο που τον χαιρέτησε με ένα ανέμελο «Καλά είσαι Μανού;». Ηταν η 78η επέτειος του ραδιοφωνικού μηνύματος που είχε απευθύνει από το Λονδίνο ο στρατηγός Ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου του 1940, καλώντας τους Γάλλους σε εθνική αντίσταση και ο γάλλος πρόεδρος βρισκόταν στο πλαίσιο των τελετών μνήμης στο Μον-Βαλεριάν. Ο νεαρός ήταν ένας από τους πολλούς μαθητές γυμνασίου που είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα κιγκλιδώματα –ενόσω πλησίαζε ο Μακρόν, μάλιστα, τραγουδούσε τη Διεθνή. «Οχι, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, όχι, όχι, όχι, όχι», αντέδρασε ο γάλλος πρόεδρος στον υπερβολικά οικείο χαιρετισμό. «Είσαι εδώ, σε μία επίσημη τελετή, συμπεριφέρεσαι όπως πρέπει. Μπορείς να κάνεις τον βλάκα αλλά σήμερα είναι η ημέρα της «Μασσαλιώτιδας», με αποκαλείς λοιπόν Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας ή Κύριε. Εντάξει; Ετσι μπράβο».
Εχοντας καταλάβει το λάθος του, ο νεαρός είπε αμέσως «Ναι, κύριε Πρόεδρε». Αλλά ο Μακρόν, θέλοντας καταφανώς να του δώσει ένα μάθημα, επέμεινε. «Και να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Τη μέρα που θέλεις να κάνεις επανάσταση πρώτα να αποκτήσεις ένα δίπλωμα και να τρέφεις τον εαυτό σου, εντάξει; Και μετά μπορείς να πας να κάνεις μαθήματα στους άλλους». Η συζήτηση, που δημοσιεύτηκε με ένα ανάλογα παιδαγωγικό μήνυμα και στον προσωπικό λογαριασμό του Μακρόν στο Facebook, είχε και συνέχεια, σαφώς πιο χαλαρή, με τον γάλλο πρόεδρο να συζητάει με τον νεαρό για το απολυτήριο του γυμνασίου που επίκειται να πάρει, να τον καλεί να μην αρκείται στη μετριότητα, να πάει όσο πιο μακριά γίνεται –όπως έκαναν και οι γάλλοι αντιστασιακοί. Κάποιοι βρήκαν τη στάση του υπερβολική, άλλοι τον επαίνεσαν: κλασικός Μακρόν.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανανέωσαν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας χωρίς ιταλικές αντιδράσεις
Στην ανανέωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ενωση και η απόφαση αυτή δεν συνάντησε, παρά τους σχετικούς φόβους, την αντίδραση της Ιταλίας. Στην ουσία, σχολιάζει η «Ρεπούμπλικα», η ιταλική κυβέρνηση υποχώρησε από τις αρχικές της διακηρύξεις και το άνοιγμα προς τη Μόσχα που πραγματοποίησε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.
Η υποχώρηση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας, των δυο κομμάτων που συνασπίστηκαν στην Ιταλία και δεν κρύβουν τα φιλορωσικά τους αισθήματα, δεν μπορεί να αλλάξει εκ νέου ρότα. Στο τέλος του Ιουλίου λήγουν οι κυρώσεις που βλάπτουν πραγματικά την ρωσική οικονομία και τους ολιγάρχες που είναι κοντά στο Κρεμλίνο.
Στην ιταλική κυβέρνηση προκρίνεται η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το όπλο του βέτο όταν έρθει η ώρα της ανανέωσης και αυτών των κυρώσεων με στόχο να δοθούν ανταλλάγματα στο θέμα της μετανάστευσης. Είναι ένας τρόπος, σημειώνουν τα ιταλικά Μέσα, για να κολλήσει η Ρώμη τους εταίρους της με την πλάτη στον τοίχο στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.
Προχθές οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την επιμήκυνση για έναν χρόνο του ενός εκ των τριών πακέτων των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Το πακέτο περιλαμβάνει περιορισμούς στον τουρισμό ενώ μπλοκάρει τις επενδύσεις και την εισαγωγή προϊόντων από την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. Οι κυρώσεις αυτές είναι «λάιτ».
Πιο βαριές είναι εκείνες που αφορούν 150 πρόσωπα και 30 εταιρείες που θεωρούνται υπεύθυνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είναι το δεύτερο πακέτο και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το ακόμη βαρύτερο πακέτο λήγει στις 31 Ιουλίου και συνδέεται με την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ εκ μέρους του Κρεμλίνου.
Κανένα πακέτο κυρώσεων από τα τρία δεν ανανεώνεται αυτόματα. Το καθένα θα πρέπει να συζητηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και στη συνέχεια να εγκριθεί από την Κομισιόν.
Το πιο βαρύ πακέτο λοιπόν θα συζητηθεί στη σύνοδο της 28ης και 29ης Ιουνίου, που θεωρείται κρίσιμη καθώς θα συζητηθούν ακόμη η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.