Στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα της Πορτογαλίας με το Μαρόκο, η κάμερα έπιασε τον Φερνάντο Σάντος να πηγαίνει προς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν έγινε γνωστό τι του έλεγε. Πιθανότατα να συζητούσε μαζί του πώς θα διασφαλιστεί αυτό το 1-0 υπέρ των πρωταθλητών Ευρώπης που είχε διαμορφωθεί από το 4′ με γκολ –ποιου άλλου –του σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το βέβαιο είναι πως μετά το τέλος του ματς οι δυο τους είχαν πολλά να πουν. Και όχι μόνο οι δυο τους. Ολη η Πορτογαλία από χθες το μεσημέρι ασχολείται –ξανά –με το πιο λαμπρό της αστέρι. Ο Κριστιάνο με το γκολ που σημείωσε και με το οποίο χάρισε τη νίκη στην ομάδα του, έγραψε Ιστορία. Ξανά. Τούτη τη φορά πολύ πιο σημαντική από κάθε άλλη στην καριέρα του, όσον αφορά το ατομικό επίπεδο.

Τι έκανε; Εφτασε τα 85 ματς με τη φανέλα της Εθνικής Πορτογαλίας. Και ξεπέρασε τον τεράστιο Φέρεντς Πούσκας, που είχε σταματήσει στα 84 γκολ με τη φανέλα της Ουγγαρίας. Από χθες ο CR7 είναι ο πρώτος ευρωπαίος σκόρερ σε εθνικό επίπεδο με τα 85 γκολ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται κάτω μονάχα από τον Ιρανό Αλί Νταέι, ο οποίος είχε σημειώσει 109 τέρματα με την εθνική του ομάδα.

Ο Κριστιάνο ανήκει στους… μύθους του ποδοσφαίρου και το επιβεβαιώνει σε κάθε του παρουσία. Με τη Ρεάλ ή με την Πορτογαλία. Ενας τεράστιος ποδοσφαιριστής, ο οποίος δείχνει στο Μουντιάλ της Ρωσίας πως ένας… κούκος μπορεί να φέρει την άνοιξη. Οπου «άνοιξη», η πρόκριση της Πορτογαλίας στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Πορτογαλία χθες απέναντι στο Μαρόκο δεν βλεπόταν. Ανοιξε το σκορ νωρίς, μόλις στο 4′ και στη συνέχεια είδε τους Αφρικανούς να κυριαρχούν. Να πιέζουν, να δημιουργούν, να γίνονται απειλητικοί, να χάνουν ευκαιρίες. Αλλά να μη σκοράρουν.

Η Πορτογαλία του… μισό –μηδέν, η «κανονική» Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, επανεμφανίστηκε. Και πλέον βρίσκεται ένα βήμα από την πρόκριση. Σε αντίθεση με το Μαρόκο, που έπαιξε δύο αγώνες με Ιράν και Πορτογαλία, ήταν καλύτερο και στα δύο ματς, αλλά γνώρισε την ήττα και στα δύο. Οι Αφρικανοί στα δύο πρώτα παιχνίδια έκαναν συνολικά 29 τελικές προσπάθειες. 13 κόντρα στο Ιράν και άλλες 16 χθες απέναντι στην Πορτογαλία, ωστόσο το… κοντέρ έγραψε μηδέν σε όλα. Μηδέν γκολ, μηδέν βαθμοί και ένα παιχνίδι διαδικαστικού χαρακτήρα για τους ίδιους την τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Ισπανία.

Με… μουσάκι

Ολα ξεκίνησαν μετά τα τρία γκολ που πέτυχε κόντρα στη Ισπανία. Εκεί κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών έκανε πως χαϊδεύει το… μούσι στο πιγούνι του, σε απάντηση για την κουβέντα περί GOAT και της σύγκρισής του με τον Λιονέλ Μέσι. Χθες, στην αναμέτρηση κόντρα στο Μαρόκο (όπου σκόραρε και πάλι), εμφανίστηκε με μουσάκι λίγων ημερών, γεγονός που έγινε αμέσως αντιληπτό από τους χρήστες των social media και σχολιάστηκε δεόντως. Η εξήγηση ήρθε από τον ίδιο τον Κριστιάνο.

«Πριν από το παιχνίδι με την Ισπανία άρχισα να ξυρίζομαι και άφησα μουσάκι. Είχα πει ότι αν σκοράρω, θα το αφήσω και για το υπόλοιπο Μουντιάλ. Μου έφερε τύχη, σκόραρα με την Ισπανία, σκόραρα και τώρα, οπότε θα μείνει». Οσο για το ματς, ο αρχηγός της Πορτογαλίας ανέφερε: «Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Σκόραρα, αλλά το σημαντικό είναι ότι νικήσαμε. Πρέπει να βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά στην προσπάθειά μας να κάνουμε κάτι μεγάλο στη διοργάνωση».