Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στέλνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ». Η Τερίζα Μέι διαβεβαιώνει ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν σε όλους τους τομείς, ακόμη και μετά το Brexit. «Η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ», τονίζει η Μέι ενόψει της συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα την προσεχή Τρίτη στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι στο μέλλον η συνεργασία θα γίνει πιο στενή.
«Με χαρά θα καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ντάουνινγκ Στριτ την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της πρώτης διμερούς επίσκεψής του στη Βρετανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η επίσκεψη αυτή αναδεικνύει τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας και τη βαθιά συνεργασία που έχουμε σήμερα. Πρόκειται για μια σχέση που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο δυνατή», σημειώνει στις δηλώσεις της στα «ΝΕΑ» η βρετανίδα πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στη χώρα μας. «Η επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης στην Αθήνα και την Κρήτη τον περασμένο μήνα υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών μας».
«Η φιλία μας άρχισε πριν από πολλούς αιώνες και σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ», συνεχίζει η Τερίζα Μέι, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ελληνικό τουρισμό, αλλά και στους τομείς της ασφάλειας και του εμπορίου. «Εκατομμύρια βρετανοί πολίτες ταξιδεύουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν την ξεχωριστή φιλοξενία και τον πολιτισμό του λαού σας, αλλά και τις πόλεις και τις ακτές σας. Οι δυνάμεις ασφαλείας των χωρών μας συνεργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προκειμένου οι πολίτες μας να είναι ασφαλείς. Επιπλέον, είμαστε σημαντικοί εμπορικοί εταίροι». Καταλήγοντας, η βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθησή της ότι «η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα θα μας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας σε όλους αυτούς τους τομείς προς όφελος όλων των πολιτών μας».
Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο. Την Τρίτη θα συναντηθεί με τη βρετανίδα ομόλογό του με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητήσει για το Brexit, αλλά και το Κυπριακό, καθώς Ελλάδα και Βρετανία είναι δύο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Στόχος της χώρας μας είναι να διατηρηθούν οι υπάρχουσες ισορροπίες όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Την ίδια ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» δεσμεύθηκε ότι εάν εκλεγεί πρωθυπουργός θα δρομολογήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Θα συναντήσει, ακόμη, επενδυτές και έλληνες επιστήμονες του Λονδίνου.
Το Brexit και οι Ελληνες

Το μήνυμα της Τερίζα Μέι για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του Brexit. Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, η οποία θα υλοποιηθεί σε εννέα μήνες. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι οι Ευρωπαίοι –μεταξύ τους 140.000-150.000 Ελληνες –που ήδη ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία, αλλά και όσοι έρθουν μέχρι το τέλος του 2020, θα μπορέσουν να μείνουν. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι θα ισχύσει για όσους θελήσουν να μεταναστεύσουν από το 2021 και μετά.

«Οι ρυθμίσεις που εφαρμόζουμε διασφαλίζουν ότι οι Ευρωπαίοι που βρίσκονται εδώ μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στη Βρετανία. Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και θέλουμε να μείνουν» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Brexit Ρόμπιν Γουόκερ, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη μελλοντική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.
«Συλλέγουμε τα απαραίτητα δεδομένα για να κατανοήσουμε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας και αργότερα μέσα στη χρονιά θα καθορίσουμε τις λεπτομέρειες της προσέγγισής μας».
οι επιπτωσεισ. Την εβδομάδα που πέρασε διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις για το Brexit στην LSE και στην πρεσβεία της Κύπρου στο Λονδίνο. «Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθούν από το τι είδους Brexit θα γίνει: μαλακό ή σκληρό. Στην πρώτη περίπτωση, υπολογίζεται ότι θα επέλθει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,44%, ενώ στη δεύτερη η μείωση θα προσεγγίζει το 1% του ΑΕΠ. Στον τουρισμό, το μαλακό Brexit θα επιφέρει μείωση των εσόδων κατά 2,29%, ενώ σε περίπτωση σκληρού Brexit το ποσοστό αυτό θα είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο», τόνισε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βρετανία Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς. «Οι δεσμοί της Βρετανίας με τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Κύπρος, θα παραμείνουν ισχυροί και μετά το Brexit, έστω υπό διαφορετική δομή», επισήμανε ο ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.