Σε ένα εξάμηνο από σήμερα υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δεχτεί τους πρώτους ασθενείς του το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας σε θέματα ογκολογίας, που ξεκινάει από τα υπουργεία Έρευνας και Υγείας.

Στην πρώτη δημόσια εκδήλωση και επιστημονική «συνάντηση» των φορέων που συνεργάζονται για την δημιουργία τεσσάρων μεγάλων κέντρων που έγινε στην Αθήνα, αναφέρθηκαν τα χρονοδιαγράμματα της λειτουργίας του νέου δικτύου μοριακού ελέγχου των ασθενών στην Ελλάδα (αντιμετώπισης δηλαδή των παθήσεών τους με βάση το DNA τους) που θα αρχίσει να λειτουργεί σε τέσσερα κέντρα στη χώρα (δύο στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κρήτη), σε έξι μήνες. Με πρώτους στόχους τα ογκολογικά περιστατικά, αλλά και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Στην ομιλία του επί του θέματος ο υπουργός Έρευνας κ. Κ. Φωτάκης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα «δίκτυο ερευνητικών φορέων και ογκολογικών κλινικών που στοχεύει στο συντονισμό και αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που δραστηριοποιείται στον αναδυόμενο αυτόν τομέα της Ιατρικής, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία κατά τα τελευταία χρόνια.

Την σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου εξήγησε σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή του από τις ΗΠΑ ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Χάρβαρντ και ογκολόγος στο Mass.General Hospital του Βοστώνης κ. Όθωνας Ηλιόπουλος που ανέφερε ότι «η ίδρυση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας είναι απαραίτητη για να διασωθούν ακόμη περισσότερες ζωές καρκινοπαθών μέσω της εξατομικευμένης θεραπείας που συνιστά την ιατρική του μέλλοντος».

Επόμενα βήματα μετά την δημιουργία των πρώτων κέντρων του Δικτύου Ιατρικής στη χώρα είναι να συμμετάσχουν σ αυτό φορείς και κλινικές και στην Λάρισα, στα Ιωάννινα και στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως υπογράμμισε ο συντονιστής του Δικτύου, διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Κώστας Σταματόπουλος με την μέθοδο αυτή, θα αναβαθμιστεί καθοριστικά η περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, καθώς θα υπάρξει στοχευμένη θεραπεία με βάση τις ιδιαίτερες βλάβες του DNA των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς. Παράλληλα, θα επιτρέψει την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης καρκίνου σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης πρόληψης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο συντονιστής του Εθνικού Προγράμματος Ιατρικής Ακριβείας της Σουηδίας (Genomics Medicine Sweden) και καθηγητής Κλινικής Γενετικής στο Karolinska Institute στην Στοκχόλμη, κ. Richard Rosenquist, παρουσίασε τις πολύπλευρες διαστάσεις και προκλήσεις του εγχειρήματος, αλλά και τον ιδιαίτερα άμεσο και θετικό αντίκτυπό του στην καθημερινή κλινική πράξη. Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία και τις κοινές δράσεις του Genomic Medicine Sweden με το Ελληνικό Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία.

Μεταξύ των άλλων ομιλητών, ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, κ. Γεώργιος Νούνεσης, ενημέρωσε για τις δυνατότητες της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) Αθήνας ΙΙ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου που σε πρώτη φάση, θα προσφέρει διαγνωστικές υπηρεσίες στη γενετική ανάλυση σποραδικού καρκίνου του εντέρου (Colorectal Cancer ) και του πνεύμονα (Non-Small Cell Lung Cancer).

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που μετέχει στη ΜΙΑ Αθήνας ΙΙ, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην ανίχνευση μεταλλάξεων που σχετίζονται με καρκινογένεση του ορθοκολικού καρκίνου, στην ανίχνευση γενετικών αλλαγών που προβλέπουν την ανταπόκριση σε στοχευμένα θεραπευτικά σχήματα.