Ο δρόμος για τη γαλάζια αυτοδυναμία περνά μέσα από τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτή ήταν μια διαπίστωση στην οποία είχε καταλήξει το επιτελείο της Πειραιώς πολύ πριν προκύψει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Εξού και οι προεδρικές εξορμήσεις στη Μακεδονία ήταν συχνές. Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι η χθεσινή μίνι περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αποφασισμένης πριν από τις Πρέσπες στρατηγικής. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι οι νεοδημοκράτες δεν βλέπουν στην –κατά τα λεγόμενά τους –συναισθηματικά φορτισμένη συγκυρία για τους Μακεδόνες μια ευκαιρία να αδράξουν εκλογικά οφέλη.
Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε χθες το πρωί στο Κιλκίς με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, ενώ το βράδυ ανέβηκε στο πόντιουμ του συνεδρίου «Export Summit VΙ», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα, το πρωί ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης με κλιμάκιο γαλάζιων στελεχών, σε μια κίνηση με σαφείς συμβολισμούς, επισκέφθηκε το χωριό Ψαράδες στις Πρέσπες.
ΔΙΠΛΗ ΝΑΡΚΗ. Βέβαια, η μητσοτακική επίθεση δεν περιορίστηκε μόνο στα σχετικά με το Μακεδονικό. Σύμφωνα, άλλωστε, με όσα είπε χθες το βράδυ στο συνέδριο του ΣΕΒΕ, η χώρα βαδίζει ήδη σε έναν δρόμο διπλά ναρκοθετημένο από ένα τέταρτο Μνημόνιο κι από μια πολύ κακή συμφωνία στο Σκοπιανό. Στην ανάλυσή του, το πρώτο υπονομεύει σε βάθος χρόνου την οικονομία, ενώ η δεύτερη ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμη συνέπειες. Εξού και ζήτησε για μία ακόμη φορά εκλογές.
ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ. Στο Κιλκίς, τόσο πριν όσο και μετά την παρέλαση, έκανε και την πατροπαράδοτη βόλτα –συνοδεία βουλευτών και τοπικών στελεχών της ΝΔ –στον κεντρικό δρόμο και στην πλατεία της πόλης προκειμένου να συνομιλήσει με πολίτες. Κατά τη διάρκεια αυτής, κάποιοι του ζήτησαν να «τα δώσει όλα» στο Μακεδονικό και εκείνος απάντησε «θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Σε δηλώσεις του επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία εκχώρησαν στη γειτονική χώρα κάτι το οποίο καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει: τη “μακεδονική εθνότητα” και τη “μακεδονική γλώσσα”». Και προσέθεσε ότι το κόμμα του «θα καταψηφίσει την συμφωνία, όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος τη φέρουν στη Βουλή».