Μέσα από μια μαθαρώνια διαδικασία δούναι και λαβείν, μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα βγήκε λευκός καπνός από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούσαν με τα νεύρα τεντωμένα. Η διαδικασία θύμιζε παλαιότερες συνεδριάσεις, αλλά το αποτέλεσμα –10 χρόνια επιμήκυνση του δανείου των 130 δισ. ευρώ του EFSF, 10 χρόνια περίοδος χάριτος στον χρόνο αποπληρωμής και 15 δισ. ευρώ τελευταία δόση για την ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος –επιτρέπει την ελληνική αισιοδοξία ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogpoup έγινε το τελευταίο παζάρι που θα σηματοδοτήσει και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε στο Μαξίμου καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και της τριμερούς συνάντησης του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του γερμανού ομολόγου του Ολαφ Σολτς και του γάλλου ομολόγου του Μπρουνό Λεμέρ. Ο Πρωθυπουργός ήταν σε ανοικτή γραμμή με την ελληνική αποστολή στο Λουξεμβούργο, καθώς ήθελε πλήρη ενημέρωση για τη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις τέσσερις το απόγευμα και διεκόπη γύρω στις 7 το απόγευμα για διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις και άρχισε ξανά περίπου στις 11 και τέταρτο το βράδυ.
Στο Πρωθυπουργικό Γραφείο είχαν ενημέρωση από αρκετά νωρίς για το σκωτσέζικο ντους και τις διαφωνίες που υπήρχαν σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, αλλά κυρίως για το χρονικό διάστημα επιμήκυνσης των δανείων του EFSF, δηλαδή του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Επίσης, ενημερώθηκαν ότι υπήρξε και εμπλοκή κάποια στιγμή, λόγω της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης, ακόμα και για το μαξιλάρι ασφαλείας που επρόκειτο να δοθεί στην Ελλάδα και το οποίο –κατά τις πληροφορίες που έφθαναν και στην κυβέρνηση –συμφωνήθηκε στα 15 δισ. ευρώ. Η μεγάλη μάχη δόθηκε για τον χρόνο της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου προγράμματος, που θεωρείται ως πιο σημαντικό στοιχείο της ελάφρυνσης.

Γερμανικά γυμνάσια. Το σκηνικό εδώ και καιρό ήταν πολύ σύνθετο, ενώ η πίεση που ασκήθηκε από τη γερμανική πλευρά ήταν αρκετά μεγάλη. Η γερμανική στάση ήταν για μια ακόμη φορά σκληρή και φάνηκε και χθες σε πολύ μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός ότι υπήρξε και έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και πολιτική διαπραγμάτευση τις τελευταίες ημέρες.
Εξάλλου, η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε και πάλι, όπως και στο παρελθόν όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αδιάλλακτη στις προτροπές για μεγαλύτερες παραχωρήσεις, ενώ τώρα η στάση της επηρεάστηκε και από την κρίση στο Προσφυγικό. Μάλιστα, στη Γερμανία και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες συζητούσαν το ενδεχόμενο να συνδεθεί το χρέος με το Προσφυγικό και συγκεκριμένα, λόγω του μεγάλου εσωτερικού προβλήματος που έχει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, γινόταν αναφορά σε πιθανή επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από τη Γερμανία.
Η Αθήνα ανέμενε, στη σκιά και της πρόσφατης συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αρκετά καλύτερη αντιμετώπιση σε μια συνεδρίαση που φαινόταν αρχικά αρκετά εύκολη, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε… θρίλερ για γερά νεύρα.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, η 21η Ιουνίου ήταν, έστω και καθ’ υπερβολήν, η «D-day» για το ελληνικό χρέος και ανέμενε μια καλή λύση για το χρέος, για το οποίο υπήρχε σκληρό παζάρι. Από νωρίς χθες το πρωί έως και αργά τη νύχτα, παρά την εμπλοκή και το έντονο παρασκήνιο για να βρεθεί η συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεναν αισιόδοξοι με βάση τις πληροφορίες που είχαν.
Επιχείρηση «αλλαγή κλίματος». Και αυτό διότι η απόφαση του Eurogroup θα είναι από σήμερα και για το επόμενο διάστημα ένα βασικό πολιτικό και επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης για να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και θεωρείται και ένα είδος διεξόδου από το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο επενδύει στην απόφαση του Eurogroup ώστε να αντιμετωπίσει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών και ετοιμάζει επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση με το επιχείρημα του τέλους της μνημονιακής οδύσσειας οκτώ ετών.
Ο στόχος είναι από σήμερα να γίνει μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή του κλίματος, καθώς ο Πρωθυπουργός θέλει τους πάντες στην πρώτη γραμμή για να υποστηριχθεί η απόφαση του Eurogroup που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι όλη τη χθεσινή ημέρα υπήρχε αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να δουν το κακό σενάριο, δηλαδή της μετάθεσης των αποφάσεων για τον Ιούλιο, ενώ εάν ολοκληρωνόταν νωρίς η συνεδρίαση υπήρχε ακόμα σχεδιασμός και για να γίνει διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.