Τεχνολογία τρισδιάστατης μοντελοποίησης θα χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση των συντριμμιών του πρώτου υποβρυχίου της Αυστραλίας που είχε χαθεί στη θάλασσα. Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας παρουσιάσθηκαν στην αίθουσα Πολέμου του Αρχαιολογικού Ναυτικού Μουσείου της Αυστραλίας χθες το βράδυ. Το υποβρύχιο HMAS AE1 είχε 35μελές πλήρωμα και χάθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1914 στην περιοχή της Νέας Γουινέας. Έπειτα από έρευνες δεκαετιών, το ιστορικό υποβρύχιο εντοπίστηκε τελικά πέρυσι σε βάθος 300 μέτρων κοντά στα νησιά του Δούκα της Υόρκης, μία ομάδα νησιών στο Αρχιπέλαγος του Βίσμαρκ στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Εκτοτε ερευνητές του πανεπιστημίου Curtin στη δυτική Αυστραλία έχουν τραβήξει 8.500 σταθερές φωτογραφίες του ναυαγίου και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του, μία πλήρη ρεαλιστική και λεπτομερή αναπαράστασή του, ενώ το HMAS AE1 κείτεται στον βυθό του ωκεανού. Με την τεχνική αυτή οι ερευνητές θα μπορούν «ουσιαστικά να επισκεφθούν εικονικά» το ιστορικό πλοίο σαν να ήταν φυσικά παρόντες στο χώρο του, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αδύνατον εξαιτίας του μεγάλου βάθους και της απόστασης. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει με τη μέθοδο αυτή να μπορέσει να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους βυθίστηκε το υποβρύχιο. Με την τρισδιάστατη τεχνολογία πλέον οι ερευνητές μπορούν να δουν όλα τα μέρη του σκάφους, την πλώρη, την πρύμνη, τους εσωτερικούς χώρους καθώς και την περιοχή που φυλάσσονταν οι τορπίλες.
Το HMAS AE1 ήταν σε υπηρεσία μόνο επτά μήνες όταν απέπλευσε από το Σίδνεϊ για να καταλάβει την τότε γερμανική Νέα Γουινέα. Η απώλειά του ήταν η πρώτη του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας εν καιρώ πολέμου.