Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) κατήγγειλε την Παρασκευή τις «ενέργειες καταστολής» της κυβέρνησης της Νικαράγουας που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 212 άνθρωποι τους τελευταίους δύο μήνες, στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι τις 19 Ιουνίου είχαν καταγραφεί 212 νεκροί και 1.337 τραυματίες. Μέχρι τις 6 Ιουνίου είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι.
Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή της, που παρουσιάστηκε στην έκτακτη σύνοδο του Μονίμου Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον, η CIDH κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η κρατική βία στόχευε ν’ αποτρέψει τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις και να πνίξει την ελευθερία έκφρασης της αντιπολίτευσης».
«Εξεγερμένη» πόλη
Ο νέος απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος μιας εβδομάδας βίαιων επιθέσεων των δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους πολλές πόλεις, όπως τη Μασάγια που απέχει 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μανάγκουα και έχει κηρυχθεί από τους κατοίκους της «εξεγερμένη» πόλη.
Η Μασάγια πολιορκείται εδώ και αρκετές ημέρες από πάνοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Την Παρασκευή επικρατούσε σχετική ηρεμία, μετά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη ημέρα ο αστυνομικός διευθυντής Ραμόν Αβελάν με καθολικούς επισκόπους, οι οποίοι πήγαν εκεί «για ν’ αποφευχθεί νέα σφαγή».
Ο Αβελάν υποσχέθηκε ότι θ’ απελευθερωθούν οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες, μετά το κύμα διαμαρτυριών εναντίον του προέδρου Ορτέγκα και της συζύγου του και αντιπροέδρου Ροσάριο Μουρίγιο.
Ο καρδινάλιος Λεοπόλντο Μπρένες, επικεφαλής της αποστολής των επισκόπων μαζί με τον Αποστολικό Νούντσιο Βαλντεμάρ Στανισλάβ, ελπίζει, όπως είπε, ότι ο Αβελάν θα τηρήσει τη δέσμευσή του να μην υποστούν διώξεις οι κάτοικοι της Μασάγια και ν’ αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι.
Κυβερνά ο πρώην αντάρτης…
Πάντως, φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί – μασκοφόροι με βαρύ οπλισμό – συνέχιζαν την Παρασκευή να επιτηρούν την πρόσβαση σε πολλές πόλεις της χώρας και διέλυαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι κάτοικοι.
Η έκθεση της CIDH είναι κρίσιμης σημασίας, ενόψει της επανάληψης του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με τη μεσολάβηση της Εκκλησίας.
Η Εκκλησία απεύθυνε έκκληση στον Ορτέγκα να επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάρτιο του 2019, αντί για τα τέλη του 2021. Ο 72χρονος πρώην αντάρτης που κυβερνά τη Νικαράγουα από το 2007 τηρεί σιγή στο θέμα αυτό, όμως δέχεται εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις να υποχωρήσει.
«Ενώ η CIDH παρουσιάζει τα συμπεράσματά της στην Ουάσιγκτον, αστυνομικοί και ένοπλες συμμορίες φιλοκυβερνητικών εξακολουθούν να δολοφονούν ατιμώρητοι τους διαδηλωτές στους δρόμους της Νικαράγουας», κατήγγειλε ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch για την Αμερική.