Βλέπεις την Κροατία και το Βέλγιο και θυμάσαι ότι είχαμε εμείς την απαίτηση να πάμε στο Μουντιάλ. Κι επειδή μπάλα είναι, σπάει πότε πότε ο διάολος το ποδάρι του, σκέψου να είχε περάσει η Εθνική Ελλάδος στα μπαράζ. Να πήγαινε στα γήπεδα της Ρωσίας να κάνει τι; Να παίζανε δηλαδή οι δικοί μας και να τους βλέπανε από την τηλεόραση ο Μόντριτς, ο Μάντζουκιτς, ο Μπρόζοβιτς κι ο Ράκιτιτς; Ολους τους έλληνες μεσοεπιθετικούς να στύψεις, έναν Μόντριτς (φωτογραφία μεγάλη) δεν κάνουνε. Πήγανε λοιπόν οι παιχταράδες της Κροατίας στο Μουντιάλ και κάνουνε πράματα και θάματα. Δύο νίκες επί Νιγηρίας, Αργεντινής με 5-0 τέρματα και καθώς σταυρώνουν με Δανία (ή Αυστραλία) πάνε φουλ για τους 8. Ψυχή και δύναμη βγάζει η πολιτισμική Ελβετία, δίκαια είναι με το ενάμισι πόδι στους 16. Δεν μπορείς να πεις ότι οι μέχρι τώρα αντίπαλοι του Βελγίου (Τυνησία – Παναμάς) ήτανε τίποτα θηρία. Οκτώ γκολ σε δυο παιχνίδια, κάτι λένε.
Αουτσάιντερ
Στα οκτώ γκολ και οι Ρώσοι. Οπως έχω ξαναγράψει, ταχύτητα και τρεχάλα μέχρι παρεξηγήσεως. Οποια από Ισπανία – Πορτογαλία μπλέξει μαζί τους στους 16 δεν θα καλοπεράσει. Δύο στα δύο και το εντυπωσιακό Μεξικό, που συμπληρώνει την τετράδα των αουτσάιντερ. Κι αυτό είναι ακριβώς που βλέπουμε μέχρι τώρα στο Μουντιάλ: αουτσάιντερ που δαγκώνουν και φαβορί που δεν τρομάζουν. Τα αουτσάιντερ είναι που δίνουν χρώμα στη διοργάνωση. Αν βάλεις από τη μία την τετράδα, Κροατία, Μεξικό, Ρωσία, Βέλγιο. Ποια είναι η τετράδα των φαβορί που σε έχει εντυπωσιάσει; Η Βραζιλία, που εύλογα παραμένει πρώτο φαβορί, ακόμα παίζει στο ρελαντί. Ταλαιπωρήθηκε μέχρι να σκοράρει με την Κόστα Ρίκα στις καθυστερήσεις κι αν χάσει την Τετάρτη από τη Σερβία γυρίζει πίσω. Είναι καλή ομάδα, έχει ποιότητα, αλλά δεν έχει ακόμα το εύκολο γκολ κι αυτό ίσως κάποια στιγμή της στοιχίσει.
Προβλήματα
Η Γερμανία επιβεβαίωσε και το Σάββατο ότι έχει εφτά ζωές, αλλά δεν πείθει. Ηταν καλύτερη από τους Σουηδούς και δικαιούτο να έχει καθαρίσει το ματς πριν από το γκολ του Κρόος (φωτογραφία κάτω) στο 95′. Μ’ αυτή την εικόνα όμως δεν δείχνει ικανή να προχωρήσει στη διοργάνωση. Με τα σέντερ μπακ να παίζουν κάτω από τη σέντρα, μετά τους Μεξικανούς ταλαιπωρήθηκαν και από τις αντεπιθέσεις των Σουηδών. Και στο δεύτερο παιχνίδι φάνηκε η έλλειψη ενός αποτελεσματικού στράικερ. Η Ισπανία είναι καλή στην κατοχή και στο τσούκου τσούκου, αλλά με το Ιράν προβλημάτισε. Και επιθετικά δεν έβγαλε πολλές φάσεις για γκολ και αμυντικά δεν είχε ασφάλεια. Κι αν οι Ιρανοί δεν σκόραραν στις ευκαιρίες που δημιούργησαν, μια άλλη καλύτερη ομάδα θα σκοράρει. Η Γαλλία (πέμπτο φαβορί στα στοιχήματα μετά το Βέλγιο), με δύο οριακές νίκες, θα πρέπει να βελτιώσει πολύ την απόδοσή της για να έχει φιλοδοξίες. Στα οκτώ γκολ και η Αγγλία μετά το εντυπωσιακό 6-1 επί του Παναμά. Ομάδα με ταλέντο και φρεσκάδα, δείχνει ικανή να εκπλήξει ευχάριστα.
Σκιάχτρο
Η Αργεντινή θα έχει μια τρίτη ευκαιρία αύριο με τη Νιγηρία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δείχνει ικανή να φτάσει ψηλά στη διοργάνωση. Μία κακή ομάδα, με τεράστια προβλήματα, που τα κουβαλάει από τα προκριματικά, δεν είναι δυνατόν να αναστηθεί επειδή θα κάνει (;) μία νίκη. Ούτε Ιταλία είναι αυτή η Αργεντινή, ούτε Γερμανία, να ξεχάσει το κακό ξεκίνημα και να πάρει φόρα. Το πρόβλημα με τον Μέσι, που δεν έχει λυθεί εδώ και χρόνια, θα λυθεί τώρα; Ενα συνονθύλευμα δεν μπορεί να γίνει ομάδα από τη μία μέρα στην άλλη. Κι αν γίνει μία φορά δεν σημαίνει ότι θα έχει και συνέχεια. Σ’ αυτή τη συγκεκριμένη Εθνική Αργεντινής ο Μέσι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σκιάχτρο. Να τον βλέπουν και να φοβούνται οι αντίπαλοι (πού να μασήσει όμως η Κροατία;). Πήγαινε και ψώνισε τις καλύτερες πρώτες ύλες. Δώσ’ τες σ’ έναν κακό μάγειρα, σε μία κουζίνα μέσα στη βρώμα και χωρίς την απαραίτητη υποδομή. Το φαγητό που θα μαγειρέψει δεν θα τρώγεται με τίποτα. Αυτή είναι σήμερα η Αργεντινή.
Καραβάνες
Σχετικά με τα δικά μας, δεν πρόκειται να μας λείψουν και δεν θα στεναχωρηθούμε για την απώλεια. Επειδή Μάνταλος, Αρετόπουλος, Καλογερόπουλος, Στυλιαράς θα σφυρίζουν για να φεύγουν τα τρένα. Ο δε Βάτσιος υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική. Η κουβέντα γίνεται επειδή όπως έλεγαν οι παλιές καραβάνες, η αγωνιστική περίοδος αρχίζει κάθε χρόνο με τη γνωστοποίηση του πίνακα των διαιτητών. Οπου μετριούνται κέρδη και απώλειες. Στην προκειμένη περίπτωση η ΑΕΚ μετράει τέσσερις απώλειες. Κι ένα κέρδος, με την παραμονή στον πίνακα του Κομίνη. Το 4-1 πιστοποιεί και η διαρροή από πλευράς ΠΑΟΚ ότι «η εκκαθάριση του πίνακα ήταν γενναία και αναγκαία και η πλήρης αξιοπιστία θα ερχόταν και με τη διαγραφή του Γιώργου Κομίνη». Σχετικά με τους εννιά καινούργιους στον πίνακα, το σκορ είναι 7-2, επίσης υπέρ του χαλίφη του Βορρά. Από τους, Γρατσάνη, Κοτσάνη, Τάση, Φωτιάδη, Γκορτζίλα, Βρέσκα, Φωτιά, Μανούχο, Λάμπρου, μόνο οι δύο τελευταίοι πιστώνονται στον Νότο.
Μήνυμα
Με την πιάτσα να εισπράττει το μήνυμα ότι η ΑΕΚ έχει αδυναμία να προστατεύσει τους δικούς της διαιτητές. Από κει και πέρα, το κυρίαρχο στοιχείο για την επόμενη σεζόν είναι ότι σε όλα τα ντέρμπι θα σφυρίζουν ξένοι. Ο Μπορμπαλάν στον τελικό ΠΑΟΚ – ΑΕΚ άνοιξε τον δρόμο. Στα ντέρμπι τουλάχιστον, η αξιοπιστία θα είναι εξασφαλισμένη.