«Δεν είναι έκτακτη σύνοδος κορυφής για τη διάσωση μιας καγκελαρίου», τόνιζε χθες ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ. Αλλά στην ουσία αυτό ακριβώς κρίνεται με τη χθεσινή συνάντηση των 16 χωρών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό και το συμβούλιο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή: το πολιτικό μέλλον και η θητεία της γερμανίδας καγκελαρίου. Η Ανγκελα Μέρκελ χρειάζεται επειγόντως μία ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό για να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που δέχεται από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και τη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας. Χωρίς αυτήν ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανικής Ενωσης και Σοσιαλδημοκρατών, τον οποίο χρειάστηκε κόπο και χρόνο για να στήσει, κινδυνεύει να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.
Η ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικο που θέλει η Μέρκελ δεν θα επιτευχθεί σύντομα. Ενώ η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θέλει αλλαγή του συστήματος του Δουβλίνου, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών απειλεί με την κατά γράμμα εφαρμογή του από την 1η Ιουλίου με άμεσες επαναπροωθήσεις όσων έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Την προηγούμενη χρονιά έφτασαν στη Γερμανία περίπου 40.000 πρόσφυγες που είχαν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ. Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν μιλάει σε πολεμικούς τόνους για «τουρισμό ασύλου» και θέλει ελέγχους όχι μόνον στη μεθόριο Βαυαρίας – Αυστρίας αλλά σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Γερμανίας.
Αυτό έχει κατ’ αρχήν πρακτικά προβλήματα. Αν επεκταθούν οι έλεγχοι σε όλα τα σύνορα της Γερμανίας θα λείπει το προσωπικό για τους ελέγχους σε σταθμούς και αεροδρόμια, εκτιμά ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους. Αν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προχωρήσει σε μονομερείς επαναπροωθήσεις από τα γερμανικά σύνορα, ο Πιστόριους προειδοποιεί για τον κίνδυνο «να επαναληφθούν ανεξέλεγκτες συνθήκες του 2015 και η Ιταλία να μην καταγράφει τους πρόσφυγες αλλά να τους επιτρέπει να φύγουν από τη χώρα χωρίς έλεγχο». Ζητούμενο για τη Μέρκελ η ανακοπή της «δευτερογενούς μετανάστευσης», της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών εντός των χωρών-μελών της ΕΕ, με διμερείς συμβάσεις με χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία. Η Ιταλία είναι η χώρα μέσω της οποίας φτάνουν οι περισσότεροι στα σύνορα της Βαυαρίας. Ταυτόχρονα και η δυσκολότερη περίπτωση. Η Ιταλία δεν θέλει να μείνει μόνη της με το πρόβλημα και απαιτεί να ανοίξουν και άλλες χώρες, Γαλλία, Ισπανία, τα λιμάνια τους για τους ναυαγούς της Μεσογείου. Η Μέρκελ θα πρέπει να επηρεάσει Παρίσι και Μαδρίτη για να μπορεί να ελπίζει σε συνεννόηση με τη Ρώμη.
O χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ πρόσθεσε ένα ακόμα επεισόδιο στον πόλεμο με τη Μέρκελ, αποκλείοντας την εμφάνισή της στον προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου. «Δεν πρόκειται να εμφανιστεί καμία καγκελάριος», είπε ο Ζέντερ, «αλλά θα εμφανιστεί ένας καγκελάριος», ο Σεμπάστιαν Κουρτς της Αυστρίας. Με αυτόν ο βαυαρός πολιτικός έχει πολύ περισσότερα κοινά σημεία απ’ ό,τι με την Ανγκελα Μέρκελ. Οι Σοσιαλδημοκράτες που έμειναν αρχικά έξω από την κόντρα Ζεεχόφερ – Μέρκελ βάζουν τώρα τις δικές τους κόκκινες γραμμές. Το SPD λέει «όχι στις άμεσες επαναπροωθήσεις στα σύνορα», τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ. Ταυτόχρονα όμως οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν και τα μέτρα τους. Για να μην αιφνιδιαστούν όπως με το ναυάγιο της Τζαμάικα όταν μπήκαν εκόντες -άκοντες στην κυβέρνηση, προετοιμάζονται έγκαιρα και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ», στο Βίλι Μπραντ Χάους, στα κεντρικά του κόμματος στο Βερολίνο, ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ οργάνωσε τρεις εσωτερικές συνεδριάσεις για την προετοιμασία μιας όσο το δυνατόν ταχύτερα οργανωμένης προεκλογικής εκστρατείας. Αντικείμενο των συνεδριάσεων ήταν η κατάρτιση ψηφοδελτίων, το περίγραμμα ενός εκλογικού προγράμματος και η πιθανή ημερομηνία πρόωρων εκλογών, ακόμα τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ θα αναζητηθούν κατάλληλες αίθουσες, αν χρειαστεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο του SPD.