Πάσχει η Ευρώπη από πολιτική υποχονδρίαση; Κατά πάσα πιθανότητα, ναι. Και αυτό διότι ενώ οι ροές προσφύγων και μεταναστών είναι πλέον κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, οι πολιτικές ηγεσίες κάποιων χωρών διέρχονται κατά φαντασίαν κρίσεις. Θεωρούν πως απειλούνται από κύματα λαθρομεταναστών που στην παρούσα φάση δεν υφίστανται και δηλώνουν έτοιμες να διακυβεύσουν ακόμη την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος για να τα αντιμετωπίσουν. Ετσι οι 16 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που έπειτα από πρωτοβουλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεδρίασαν χθες ατύπως στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το Προσφυγικό όχι μόνο δεν κατέληξαν σε κοινές αποφάσεις αλλά ξεκαθάρισαν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στο τέλος της εβδομάδας που θα πραγματοποιηθεί η τακτική θερινή σύνοδος κορυφής των 28.
Ετσι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της χθεσινής συνόδου ήταν η σταθεροποίηση ως έναν βαθμό της θέσης της Ανγκελα Μέρκελ, την οποία οι ίδιοι οι πολιτικοί της σύμμαχοι την κατηγορούν για υπέρμετρη ανεκτικότητα στο Προσφυγικό. Η καγκελάριος ζήτησε τη χθεσινή σύνοδο πρωτίστως για να μην κατηγορηθεί στο εσωτερικό της χώρας της για ράθυμη αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και μάλλον το κατάφερε παρά το γεγονός ότι απτά αποτελέσματα δεν υπήρξαν.
«Είχαμε μια συζήτηση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ομως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι’ αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον –δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιον. Αυτή η αναζήτηση ενός modus vivendi και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες» δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος.
Από την άλλη πλευρά, ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χθες πως προσέρχεται με νέα πρόταση για τη ουσιαστική κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Από γαλλικής πλευράς ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε σαφώς υπέρ της δημιουργίας κλειστών κέντρων υποδοχής των μεταναστών και προσφύγων. Τόνισε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». Τόνισε, επίσης την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση με «μεθοδικότητα» αλλά και «ανθρωπιά», ενώ ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ισπανία υποστηρίζει μια «κοινή απάντηση» σε αυτήν την «παγκόσμια πρόκληση» που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία σε αυτή τη φάση εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική Μεσόγειο.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ. Από ελληνικής πλευράς, τέλος, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τα εξής:
1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.