Ψήνονται… αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ καθώς η εταιρεία αδυνατεί να καλύψει το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, τα οποία μεταξύ άλλων ενέκριναν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με σενάρια που έχουν επεξεργαστεί τα αρμόδια στελέχη, η ΔΕΗ αδυνατεί πλέον να απορροφά τις δαπάνες που διαθέτει για την αγορά από το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Η επιχείρηση αντέχει τιμές μέχρι και 9 ευρώ ανά τόνο και ήδη αυτές έχουν ανέλθει στα 16 ευρώ ανά τόνο, ήταν η κύρια διαπίστωση που έγινε χθες στο Διοικητικό Συμβούλιο με μέλη να σημειώνουν την ανάγκη μετακύλισης του σχετικού κόστους. Σημειώνεται ότι η ΕΕ στο πλαίσιο της εφαρμογής αυστηρότερων περιβαλλοντικών πολιτικών έχει θέσει ως στόχους την απανθρακοποίηση της οικονομίας με μέτρα που κάνουν απαγορευτική τη χρήση του λιγνίτη, του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε πρόσφατα άλλαξε και τον τρόπο λειτουργίας του χρηματιστηρίου ρύπων, ώστε οι επιχειρήσεις να αποθαρρύνονται στην αγορά δικαιωμάτων προκειμένου να καλύπτουν τις μεγάλες εκπομπές CO2. Η ΔΕΗ λόγω της αυξημένης συμμετοχής των λιγνιτικών σταθμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζεται αρνητικά.
Σχετική αναφορά για το αυξημένο κόστος CO2 γίνεται και στη χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Οπως σημειώνεται, παρά τη μειωμένη κατά 18,5% λιγνιτική παραγωγή και κατά 43,5% των μονάδων φυσικού αερίου, εντούτοις λόγω της ανόδου των τιμών των δικαιωμάτων CO2 οι σχετικές δαπάνες της επιχείρησης ήταν αυξημένες κατά 22,9% και επιβάρυναν κυρίως το κόστος λιγνιτικής παραγωγής. Το θέμα των αυξήσεων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος άνοιξε και επίσημα στις 15 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist». «Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου και συνεπακόλουθα του αερίου, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο της τιμής των πιστοποιητικών CO2, αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και πιέζουν ασφυκτικά για άνοδο των τιμών», είχε τονίσει. Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με δηλώσεις του στις 21 Ιουνίου στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ναι μεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της κατάργησης των εκπτώσεων που δίνει η ΔΕΗ, όπως εκείνη του 15% για τους συνεπείς πελάτες: «Η ΔΕΗ εφαρμόζει μια εκπτωτική πολιτική και είναι στη διακριτική της ευχέρεια να κάνει ό,τι θέλει με τις εκπτώσεις, αλλά δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ρεύματος», είπε.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, η εταιρεία παρουσίασε βελτίωση των ζημιών μετά φόρων στο πρώτο τρίμηνο, καθώς μειώθηκαν στα 17,6 από 127,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε κέρδη γύρισαν τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων αποτελέσματά της. Συγκεκριμένα ήταν στα 147,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 69,4 εκατ. ευρώ.