«Χαστούκι» για τη λειτουργία των νοσοκομείων αποτέλεσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει ως μη νόμιμη τη συνέχιση της θητείας του επικουρικού προσωπικού άνω των 24 μηνών. Η επιχείρηση του υπουργείου Υγείας να φέρει νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα έστω και στο παρά πέντε μαρτυρά την κυβερνητική ανησυχία για τα τεράστια κενά που λυγίζουν το ΕΣΥ.
Το παράδειγμα της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία είναι η κορυφή του παγόβουνου για τα δημόσια νοσοκομεία που αιμορραγούν καθημερινά εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Τον ερχόμενο Αύγουστο το τμήμα απειλείται με λουκέτο την ώρα που στη λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση «στριμώχνονται» περίπου 700 μικροί ασθενείς. Στο τελευταίο έγγραφο που απέστειλε ο διευθυντής της κλινικής στη διοίκηση του νοσοκομείου και φέρει ημερομηνία 30 Μαΐου προειδοποιεί ότι από τους πέντε διευθυντές του τμήματος οι τέσσερις συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να παραμένει μόνον ένας μόνιμος γιατρός. Στο πλευρό του θα εργάζεται μία επικουρική γιατρός καθώς και ένας ειδικευόμενος. Η συγκεκριμένη κλινική που χαρακτηρίζεται νευραλγικής σημασίας εξυπηρετεί 12.000 – 14.000 παιδιά τον χρόνο.
SOS ΑΠΟ ΤΟ 2016. Η εξέλιξη αυτή εντούτοις δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν στη διάθεσή τους έγγραφο που φέρει ημερομηνία 31/03/2016 με αποδέκτη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη σχετική επιστολή οι γιατροί της κλινικής πιέζουν ώστε να ληφθούν εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα. Είχαν προηγηθεί και άλλες έγγραφες προειδοποιήσεις. «Καθίσταται επομένως επιτακτική η ανάγκη άμεσης πρόσληψης τριών ειδικευμένων ιατρών, ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο επαρκούς εκπαίδευσής τους στα εξειδικευμένα παιδοΩΡΛ κ.ά. προβλήματα όπως απόφραξη αεραγωγού, πνιγμονή με ξένο σώμα κ.ά. που αν δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του μικρού παιδιού», υπογραμμίζεται. Τα χρόνια που μεσολάβησαν το υπουργείο αδράνησε, παρότι οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους αναγνώριζαν το πρόβλημα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι στη συγκεκριμένη κλινική οι έμπειροι γιατροί του αντιμετωπίζουν χειρουργικά σοβαρές παθήσεις όπως συγγενείς ανωμαλίες τραχήλου, χρόνιες παθήσεις του λάρυγγα κ.ά.
ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ. Παράλληλα, λειτουργεί και Ακουολογικό τμήμα όπου μεταξύ άλλων σε παιδιά με πολύ σοβαρή βαρηκοΐα και στα δύο αφτιά τοποθετούνται κοχλιακά εμφυτεύματα στη μονάδα κοχλιακών εμφυτεύσεων. Και ενώ πριν από τέσσερα χρόνια διεξάγονταν κατά μέσο όρο 2.000 επεμβάσεις ετησίως, ο αριθμός αυτός σταδιακά φθίνει εξαιτίας των ελλείψεων (και) στο Αναισθησιολογικό τμήμα. Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους έως και σήμερα έχουν γίνει συνολικά 330 επεμβάσεις.
Υπό τα δεδομένα αυτά το κενό που θα προκύψει στην περίπτωση ενδεχόμενου λουκέτου είναι τεράστιο. Η κάλυψη της κλινικής με επικουρικό προσωπικό, η προκήρυξη για τρεις μόνιμες θέσεις ειδικευμένων και η μετακίνηση γιατρών από το Παίδων Πεντέλης προς το Αγία Σοφία είναι οι λύσεις που προτάσσει το υπουργείο, με σοβαρή όμως καθυστέρηση.