Δύο «ψυχρές λίμνες» έφεραν το… φθινόπωρο μέσα στον Ιούνιο. Και αφού έκαναν δύσκολη τη ζωή πολλών παραθεριστών, ανάγκασαν ακόμη και τον σουπερστάρ Στινγκ να πάρει –το Σάββατο –τη σκούπα στο Ηρώδειο προκειμένου να καθαρίσει τη σκηνή από τα νερά της βροχής!
Οι «ψυχρές λίμνες» είναι, κατά τους ειδικούς, ψυχρές ασταθείς αέριες μάζες, οι οποίες προκαλούν την εκδήλωση καταιγίδων. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, «ο φετινός Ιούνιος είναι ο πέμπτος στη σειρά βροχερός Ιούνιος των τελευταίων χρόνων».
Οπως λέει, «πολλές βροχές είχαμε τον Ιούνιο του 2014, του 2015, του 2016 και του 2017. Και ενδέχεται, αν πέσουν οι βροχές που περιμένουμε, ο φετινός Ιούνιος να είναι ο πιο βροχερός της δεκαετίας».
Φέτος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη ευνοεί τη δημιουργία και την παραμονή της «ψυχρής λίμνης» για αρκετές ημέρες πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τις διαδοχικές ημέρες με καταιγίδες στην περιοχή μας. Η πρώτη «ψυχρή λίμνη» επηρέασε τη χώρας μας από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου. Συνολικά παρατηρήθηκαν 20 σίφωνες ξηράς και θάλασσας και σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες και αγροτική οδοποιία. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε Ανατολική Θεσσαλία και Σποράδες (για παράδειγμα, στη Γλώσσα Σκοπέλου, σε μία ώρα στις 16 Ιουνίου, το ύψος της βροχής έφτασε τα 98 χιλιοστά), στην Αττική (στις 18 Ιουνίου, στους Αμπελόκηπους, 56 χιλιοστά), αλλά και στα ορεινά της Κρήτης.
Χιλιάδες κεραυνοί. Παράλληλα, χιλιάδες κεραυνοί προκάλεσαν ζημιές σε δίκτυα διανομής ρεύματος και κατοικίες. Μόνο στην Αττική στις 17 Ιουνίου καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.000 κεραυνοί από το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η δεύτερη «ψυχρή λίμνη» άρχισε να επηρεάζει τη χώρα μας από την Κυριακή και αναμένεται να διαλυθεί την Πέμπτη, προκαλώντας ισχυρές καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής.
Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, ο φετινός Ιούνιος παρουσιάζει αυξημένη «καταιγιδοφόρα δραστηριότητα» όχι μόνο στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας (με εξαίρεση τις Κυκλάδες). Ειδικότερα έως τις 25 Ιουνίου είχαμε: τρεις ημέρες με καταιγίδα στη Ρόδο, επτά ημέρες στη Θεσσαλονίκη και πέντε ημέρες στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης καταγράφηκαν δέκα ημέρες με καταιγίδες στα Ιωάννινα, τέσσερις ημέρες στη Σκόπελο και έξι ημέρες στην Τρίπολη.
Ανθρωπογενής παρέμβαση. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, «αν δει κανείς την κακοκαιρία και την έντονη βροχόπτωση ως μεμονωμένο γεγονός, τότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποσταθεροποίηση». Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «αν γίνει σύγκριση των τελευταίων 30 χρόνων με τα προηγούμενα 100, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για φυσιολογική αποσταθεροποίηση. Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις βροχοπτώσεις.
Ο περασμένος Απρίλιος υπήρξε από τους πλέον ζεστούς μήνες από τότε που έχουμε καταγραφές στο Αστεροσκοπείο)». Και συμπληρώνει: «Τα τελευταία 30 χρόνια τα καλοκαίρια στην Αθήνα είναι πιο ζεστά (πολύ πιο πάνω από τα όρια που έχουν θεσπιστεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015: αύξηση 2 βαθμών Κελσίου έως το 2050).
Με καταιγίδες, ανέμους και κρύο έως την Πέμπτη
Η «Νεφέλη» όπως ονόμασαν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου την κακοκαιρία, θα κάνει αισθητή την παρουσία της έως και την Πέμπτη με βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και κρύο. Μάλιστα, χθες εκδόθηκε και Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο/ meteo, σήμερα η «Νεφέλη» αναμένεται να ενισχυθεί δίνοντας κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.
Μεγαλύτερο πρόβλημα θα σημειωθεί σε Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο αλλά και σταδιακά στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα ενώ σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία δεν θα ξεπεράσει τους 21-23 βαθμούς Κελσίου. Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι οι πόλεις που θα επηρεαστούν έντονα από την αλλαγή του καιρού. Την Τετάρτη, η κακοκαιρία θα συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν και στην Κρήτη. Με εξαίρεση το Νοτιοανατολική Αιγαίο όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 30 βαθμούς Κελσίου, ο καιρός θα είναι πιο κρύος σε σχέση με την εποχή. Την Πέμπτη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στη Βόρεια Ελλάδα και στο Αιγαίο και μέχρι το βράδυ αναμένεται να εξασθενίσουν. Σύμφωνα με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση από την Παρασκευή 29 Ιουνίου.