Μια παραλλαγή μιας αγαπημένης καλοκαιρινής συνταγής για μελιτζάνες παπουτσάκια, ελαφρά μαγειρεμένα, αλλά το ίδιο νόστιμα, και με επικάλυψη γιαουρτιού αντί για μπεσαμέλ, όπως τα δοκιμάσαμε σε ένα καλοκαιρινό ταξίδι.

Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκες

400γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό

2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο και λίγο για το ψήσιμο

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές πολτοποιημένες

1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

αλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη

250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό μέχρι 2% λιπαρά

50 γρ. φέτα τριμμένη

2 αβγά

1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμού C. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση χωρίς να κόψουμε τα κοτσάνια τoυς. Χαράζετε την ψίχα τους δημιουργώντας ρόμβους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Υστερα τις ξεβγάζουμε, τις στεγνώνουμε και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Κρατάμε ένα κομμάτι μελιτζάνας στην άκρη και αλείφουμε τις υπόλοιπες με το μισό ελαιόλαδο και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα κόβουμε τη μελιτζάνα που κρατήσαμε σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, έως ότου αλλάξει χρώμα ο κιμάς, οπότε σβήνουμε με το κρασί. Μετά από λίγο ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ, τις πολτοποιημένες πιπεριές, το ξυλάκι της κανέλας, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τα 3/4 του ζωμού και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του ο κιμάς, αφού ρίξουμε και το δυόσμο. Στις μελιτζάνες που έχουμε ψήσει, δημιουργούμε μικρές κοιλότητες όπου τοποθετούμε το μίγμα με τον κιμά μας και με όλα τα υλικά μας. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε την επικάλυψη γιαουρτιού ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανάλογο αλατοπίπερο. Την ρίχνουμε πάνω από τον κιμά και προσθέτουμε στο ταψί τον υπόλοιπο ζωμό και λίγο λάδι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C μέχρι να πάρει χρώμα η κρέμα μας. Αντί για μοσχαρίσιο κιμά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά από κοτόπουλο. Καλή όρεξη.