Οσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος –ας μη δίνουμε λοιπόν αχρείαστες συμβουλές στους συλλογικούς νοικοκύρηδες του ΚΙΝΑΛ που φαίνεται πως αποφάσισαν να πάρουν συναινετικό διαζύγιο. Το μόνο που δικαιούμαστε οι παρατηρητές είναι να επισημάνουμε τι επιπτώσεις θα έχει το διαζύγιο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό –και νομίζω θα είναι ανάλογες αυτών της δεκαετίας του 1970 όταν είχε παιχθεί παρόμοιο έργο, η διάλυση της Ενωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ) που είχε προέλθει από την Ενωση Κέντρου και τις Νέες Πολιτικές Δυνάμεις.
Η Ενωση Κέντρου ήταν σαν το σημερινό ΠΑΣΟΚ ως προς το πολιτικό προσωπικό: ήταν κόμμα με πολιτευτές που είχαν διατελέσει επί δεκαετίες βουλευτές ή και υπουργοί όπως ο Γεώργιος Μαύρος και ο Θανάσης Κανελλόπουλος. Οι Νέες Δυνάμεις ήταν σαν το σημερινό Ποτάμι με νεότερους πολιτικούς που είχαν αναδειχθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μεγάλης ελληνικής πολιτικής κρίσης, επί δικτατορίας δηλαδή.
Μετά τις εκλογές του 1977 η ΕΔΗΚ ήταν τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση και ήταν φανερό ότι είχε πλησίστιο τον αέρα στα πανιά του στην πορεία προς της εξουσία –ε, η ΕΔΗΚ διαλύθηκε: άλλα στελέχη της συνεργάστηκαν ή προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ, άλλα στη ΝΔ. Στις επόμενες εκλογές, του 1981, η ΕΔΗΚ εξαφανίστηκε εκλογικά και ξεκίνησε ο δικομματισμός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τον οποίο ζήσαμε επί 30 χρόνια.
Από τους κεντρώους που τότε «μετακόμισαν στον δικομματισμό» μόνο όσοι είχαν μεγάλη προσωπική πολιτική περιουσία (πολλούς προσωπικούς ψηφοφόρους δηλαδή, που τους μετέφεραν στο νέο τους κόμμα) συνέχισαν τη σταδιοδρομία τους. Αλλά και όσοι (λίγοι) έχουν σήμερα αντίστοιχη περιουσία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρουν να εκλεγούν βουλευτές αν δεν είναι από τους πρώτους σε σταυρούς προτίμησης στα ψηφοδέλτια των νομών λόγω των ιδιομορφιών του σημερινού εκλογικού νόμου. Οι πιθανότητες εκλογής τους θα είναι ακόμα λιγότερες στη μεθεπόμενη αναμέτρηση που θα γίνει με απλή αναλογική.
Το πιθανότερο είναι λοιπόν ότι οι πολιτευτές του ΚΙΝΑΛ που θα συνεργαστούν με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μιας χρήσης. Και επίσης το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής –διότι με την εξαφάνιση του ΚΙΝΑΛ ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πλέον ο αναμφισβήτητος δεύτερος πόλος του νέου «μεγάλου δικομματισμού». Αν όμως το ΚΙΝΑΛ αντέξει και δεν διαλυθεί, θα αντέξει νομίζω και η απλή αναλογική και θα είναι αισιόδοξες οι προοπτικές του. Αλλά, με την πιθανή εξαίρεση του φιλόδοξου και νεότερου όλων των αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα, ποιος έλληνας πολιτικός νοιάζεται τι θα γίνει έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις;