«Είναι αποφάσεις καθαρές, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος» ανέφερε από το βήμα του Ινστιτούτου Γκαίτε η Φώφη Γεννηματά. Στο γεμάτο αμφιθέατρο, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας για το χρέος. «Φοράει, δεν φοράει γραβάτα, η θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων παραμένει» σχολίασε για τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας την υποχρέωση της χώρας για «δυσβάστακτα» πρωτογενή πλεονάσματα». Τι μπορεί όμως να προσφέρει στην οικονομία η Κεντροαριστερά; Σ’ αυτή τη βάση στηρίχθηκε η ομιλία της Γεννηματά.

Οι προτάσεις. Η επικεφαλής ανέλαβε εννέα δεσμεύσεις για βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη, οι οποίες αποτελούν την κεντροαριστερή «απάντηση για την προοπτική της χώρας».

Εκανε λόγο για μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης, με πλήρη αποκρατικοποίηση του κράτους και την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Παράλληλα, μίλησε για επέκταση του μηχανισμού των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για μείωση των φόρων στην παραγωγή και επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις. Ολα αυτά, μαζί με τη ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, τις τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα, μπορούν να δημιουργήσουν ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές και να αποκαταστήσουν τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος.

Η Γεννηματά απηύθυνε πρόσκληση για συζήτηση στους επιχειρηματίες έτσι ώστε να συζητήσουν και τις δικές τους δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες. Ως βασική προϋπόθεση έθεσε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού σχεδίου για την αναμόρφωση της χώρας –αυτό που στην Κεντροαριστερά αποκαλούν «πρόγραμμα Ελλάδα».

Επιχείρηση «εξωστρέφεια». Οι προτάσεις της Γεννηματά ήρθαν σε μια στιγμή που το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να εξειδικεύσει το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα συζητήσει την ατζέντα του μετεκλογικά, με απώτερο σκοπό την εθνική συνεννόηση. Τη χθεσινή εκδήλωση θα ακολουθήσει άλλη μια, στις 4 Ιουλίου, με διαφορετική θεματική.

Παρά, δε, τα εσωτερικά προβλήματα που αφορούν Το Ποτάμι, στόχος, όλο και περισσότερο, είναι η εξωστρέφεια. Μέχρι το τέλος, πάνω από 200 άτομα παρακολούθησαν τη συζήτηση, ενώ ιδιαίτερο ήταν το χειροκρότημα για τους Πάνο Τσακλόγλου και Νίκο Χριστοδουλάκη. Η εκδήλωση έκρυβε, δε, ακόμα ένα μήνυμα –το ακροατήριο του Γκαίτε, που συμπεριελάμβανε όλες τις συνιστώσες και τις τάσεις του φορέα (ακόμα και αυτές προς αποχώρηση), είχε τον δικό του ενωτικό χαρακτήρα.