Το μεσημέρι ο γαλάζιος πρόεδρος συναντήθηκε με φορείς της ΚΕΔΕ για να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη συνέχεια συσκέφθηκε με συνεργάτες του και το κόμμα κατέθεσε στη Βουλή το αίτημά του για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την οικονομία. Και αργά το απόγευμα έδωσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι. Το μητσοτακικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό των αντιπολιτευτικών διαθέσεων της Πειραιώς, η οποία σκοπεύει να περάσει σε επικοινωνιακή και θεσμική αντεπίθεση με ευρεία ατζέντα. Από τα δημοσιονομικά μέχρι την καθημερινότητα.

Η απόφαση να ζητηθεί κοινοβουλευτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών ελήφθη στην Πειραιώς προκειμένου να τεθούν μια σειρά από ερωτήματα, όπως επισημαίνουν. Στόχος, συμπληρώνουν, είναι να γίνει σαφές στην κοινή γνώμη «τι χάσαμε με τη συμφωνία που “πέτυχε” η κυβέρνηση στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης». Εξού κι αμέσως μετά την κατάθεση εκδόθηκε δελτίο Τύπου, το οποίο έγραφε χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώσει υπεύθυνα την εθνική αντιπροσωπεία και τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο. Για το τέταρτο Μνημόνιο που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ».

Η κομματική γραμμή συνοψίζεται στη διαπίστωση πως αυτή η συμφωνία για το χρέος είναι χειρότερη από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα το 2012. Αλλωστε, και ο νεοδημοκράτης αρχηγός δήλωσε από το τηλεοπτικό στούντιο του Φαλήρου, χθες, πως «το χρέος αναγκάστηκαν να το ρυθμίσουν γιατί η κατάσταση ξέφυγε τα τελευταία τρία χρόνια». Και συμπλήρωσε ότι «είναι ευπρόσδεκτη η ρύθμιση, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή για να βγάλει τη χώρα από το αναπτυξιακό αδιέξοδο». Στην ίδια συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι μια κυβέρνησή του δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών αν κληθεί να το κάνει, αλλά εάν έχει κυρωθεί μέχρι τότε από τη Βουλή, «τα πράγματα θα είναι στενά».

ΠΕΡΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ. Ως προς την απόπειρα της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου με τις υπουργικές δηλώσεις περί διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους (γιατί έτσι διαβάζουν τις δηλώσεις Κοντονή στην Πειραιώς), στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διευκρίνιζαν από χθες σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι το κόμμα έχει εναντιωθεί από το παρελθόν στον διαχωρισμό μέσω συνταγματικής αναθεώρησης. Το σκεπτικό τους είναι, προσθέτουν, πως «η εν λόγω διευθέτηση δεν είναι ζήτημα Συντάγματος αλλά καλής διάθεσης και εκατέρωθεν υποχωρήσεων».

Αυτήν ακριβώς την καλύτερη διευθέτηση των ζητημάτων επιμένουν πως θα επιδιώξει και ο Μητσοτάκης. Εξάλλου, όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του, «έχει ήδη κάνει συζητήσεις με εκπροσώπους της Ιεραρχίας και έχει γίνει πομπός και δέκτης προτάσεων τόσο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας όσο και για τη μισθοδοσία των κληρικών».