Καμιά φορά, ακόμα και οι εσωτερικές εκλογές κουβαλούν μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Παρά τις αναταράξεις των τελευταίων ημερών και το διαζύγιο που παραμένει προς επικύρωση μεταξύ Ποταμιού και Κινήματος Αλλαγής, οι κεντροαριστεροί πολίτες έφτασαν στην κάλπη για την εκλογή των τοπικών οργανώσεων. Και παρά το γεγονός ότι ακριβείς αριθμοί δεν υπήρχαν έως χθες το βράδυ, από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την προσέλευση, η οποία διέψευσε –όπως λένε –κι αυτούς που μιλούσαν για «καλοκαιρινή ραστώνη». Παράλληλα, ενώ η κεντρική γραμμή της Σεβαστουπόλεως μιλούσε για αποχή, ενόψει της απόφασης των οργάνων για αποχώρηση, μέλη του Ποταμιού συμμετείχαν κανονικά ως υποψήφιοι –ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που έφτασαν στην κάλπη ως απλοί ψηφοφόροι.
Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι καθοριστική για τη μορφή του κεντροαριστερού φορέα, καθώς την Κυριακή Το Ποτάμι θα αποφασίσει την αποχώρησή του από το εγχείρημα. Μέχρι τότε, όμως, οι υπόλοιποι πέφτουν με τα μούτρα στην εξωστρέφεια –η οποία περνάει κυρίως μέσα από την αντιπολίτευση.
Αντιπολιτευτικά πυρά. Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να ανοίξει τη σημερινή εκδήλωση για τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε, χωρίς ούτε μία αναφορά στον Σταύρο Θεοδωράκη. Αντίθετα, αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το «σόου του Ζαππείου», κάνοντας λόγο για «παραμύθι “καθαρής εξόδου”» από τον Αλέξη Τσίπρα. «Περιγράφεται με σαφήνεια ένα Μνημόνιο διαρκείας, με τη μεγάλη διαφορά ότι δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση» εξηγούν από τη Χαριλάου Τρικούπη, υπενθυμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ονομαστικό κούρεμα χρέους, ενώ, όταν το 2012 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για δεκαετή επιμήκυνση, ο Τσίπρας μιλούσε για «ένα μακρύτερο σκοινί για να κρεμαστούμε» και διαμήνυε πως «η μόνη λύση είναι η μονομερής διαγραφή χρέους». Η Γεννηματά θα κάνει λόγο για ένα «Μνημόνιο διαρκείας, αποτέλεσμα της “περήφανης” πολιτικής» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για τέλος των Μνημονίων όταν συνεχίζεται η «αυστηρή επιτήρηση». Παράλληλα, η ίδια θα παραθέσει τις προτάσεις της για επενδύσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μείωση της γραφειοκρατίας με διαδικασίες fast-track. Στην ίδια αντιπολιτευτική γραμμή βρέθηκε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επισήμανε (ΑΠΕ) πως «η κυβέρνηση μετά το πρόσφατο Eurogroup μίλησε για “οριστική έξοδο από τη λιτότητα”, ενώ έχει υπογράψει σκληρά μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια».
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί αύριο ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τη Φεντερίκα Μογκερίνι και ατζέντα τις σχέσεις με την Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στο Προσφυγικό, αλλά και τη συμφωνία για το Σκοπιανό –το απόγευμα, μαζί με τον Βαγγέλη Βενιζέλο θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση με τίτλο «Δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού». Μέχρι τότε, τα στελέχη του Ποταμιού συνεχίζουν να μιλούν δημόσια για το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος. Σε συνέντευξή του (Epsilon) ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος τόνισε πως «αν δεν καταφέρουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για αποπασοκοποίηση, δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να φύγουμε». Από τη δική του πλευρά, ο Σπύρος Λυκούδης σχολιάζει ότι η ενότητα στο Κίνημα Αλλαγής «δεν είναι θέμα διαθέσεων και επιθυμιών αλλά πολιτικών συμφωνιών». Μεταφέροντας έναν γενικότερο προβληματισμό δε, προσθέτει πως ο ίδιος «δεν είναι ούτε εύκολο ούτε συνετό να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα του Ποταμιού αν αποχωρήσει».