Ο ελβετικός Τύπος σφυροκοπά τους δύο ποδοσφαιριστές με τις αλβανικές ρίζες που προκάλεσαν τους σέρβους αντιπάλους τους και όσους βρίσκονταν στην εξέδρα, σχηματίζοντας το εθνικιστικό σύμβολο της Αλβανίας, ενώ δικαιολογεί απόλυτα τον πειθαρχικό έλεγχο που ξεκίνησε εις βάρος τους η FIFA.
Ο διευθυντής της εφημερίδας «Μπλικ» Φέλιξ Μπίνγκεσερ στρίμωξε στο κανναβάτσο τούς δύο ποδοσφαιριστές γράφοντας στο άρθρο του: «Η έρευνα που ξεκίνησε η FIFA είναι σωστή. Πολιτικά και θρησκευτικά μηνύματα και εθνικιστικές προκλήσεις δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά υπό καμία μορφή. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην περίπτωση των Τσάκα – Σακίρι. Η ελβετική ομοσπονδία φέρει επίσης ευθύνη. Κάποιος πρέπει να δείχνει τα όρια στους προφανώς αδιόρθωτους παίκτες. Ως παίκτες της Εθνικής Ελβετίας δεν είστε ιδιωτικά πρόσωπα. Αλλά πρεσβευτές της χώρας. Και επίσης πρεσβευτές εταιρειών και χορηγών που επενδύουν εκατομμύρια δολάρια στα κοντά παντελονάκια σας.
Για παράδειγμα, μια μεγάλη τράπεζα που επένδυσε πολλά εκατομμύρια στο ελβετικό ποδόσφαιρο έχει υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Οι παίκτες δεν έκαναν κακό μόνο στον εαυτό τους αλλά και στην ομάδα με την αφελή συμπεριφορά τους».
Καταπέλτης ήταν επίσης η εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung». Γράφει πως είναι οι δύο καλύτεροι παίκτες της Ελβετίας, που όμως «η πολιτική τους ευαισθησία και η κοινωνική τους συνείδηση είναι υπανάπτυκτες».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι παίκτες σχηματίζουν τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους. Η ελβετική ομοσπονδία είχε αναγκαστεί το φθινόπωρο του 2014 να επιστήσει την προσοχή όλων των παικτών πάνω σε παρόμοια ζητήματα, τονίζοντας πως δεν θα ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον.
Για το θέμα είχε γράψει η «Weltwoche» πως η Εθνική Ελβετίας είναι «μια δύναμη από βετεράνους μισθοφόρους με επίκεντρο τα Βαλκάνια, εμπλουτισμένη από μερικούς Αφρικανούς».
Στο πλευρό των παικτών έχει ταχθεί εξαρχής η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ελβετίας, η οποία έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο της κριτικής του Τύπου, αλλά και δύο υπουργοί της χώρας.
«Οποιος έζησε την εμπειρία της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας του παιχνιδιού μπορεί να εκτιμήσει την απόδοση της εθνικής μας ομάδας και να αντιληφθεί τα συναισθήματα που ξεπέρασαν έναν παίκτη» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Πολιτικής Προστασίας και Αθλητισμού Γκάι Παρμελέν. Τη συμπάθειά του στους δύο παίκτες εξέφρασε και ο ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ιγκάσιο Κασίς.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως μπορείς να νιώθεις πατριωτικά συναισθήματα για τη χώρα που σε έχει πάρει κοντά της χωρίς να ξεχνάς τις ρίζες σου» δήλωσε.
Οι δύο παίκτες δηλώνουν πως ο πανηγυρισμός τους δεν είχε πολιτική χροιά, αλλά ήταν μια έκρηξη συναισθημάτων.
Και οι Σέρβοι
Το ζήτημα βεβαίως δεν εξαντλείται με τον πειθαρχικό έλεγχο των δύο ελβετών διεθνών με τις αλβανικές ρίζες που προκαλούν επανειλημμένα. Η FIFA ελέγχει πειθαρχικά τον προπονητή της Σερβίας Μλάντεν Κρστάιτς, ο οποίος είπε για τον γερμανό διαιτητή Φέλιξ Μπριχ πως πρέπει να δικαστεί στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου για το γεγονός ότι δεν έδωσε ένα πέναλτι στη Σερβία, αλλά και τη σερβική ομοσπονδία, καθώς εμφανίστηκαν στο γήπεδο φίλαθλοί της φορώντας μπλούζες με τη φωτογραφία του σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, γνωστού ως «μακελάρη των Βαλκανίων».
Ο κανονισμός της FIFA
Οι πειθαρχικοί κανόνες της FIFA ορίζουν πως αν οι παίκτες κριθούν ένοχοι για πρόκληση του κοινού θα αντιμετωπίσουν ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών. Ο πρόεδρος της ελβετικής ομοσπονδίας Πέτερ Γκιγιερόν πιστεύει πάντως ότι δεν τίθεται κανένα θέμα τιμωρίας.