Πνιγμένοι σε φόρους και εισφορές, οι Ελληνες χρειάζεται να δουλεύουν 198 ημέρες τον χρόνο μόνο και μόνο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς ένα κράτος το οποίο παρέχει τις χειρότερες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας μεταξύ των 35 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Παράγουμε όμως υπερπλεονάσματα…

Η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται στα χρόνια των Μνημονίων. Οπως αποδεικνύει όμως η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ), την τελευταία τριετία το εκρηκτικό μείγμα φόρων και εισφορών χτύπησε κόκκινο, με αποτέλεσμα ο μέσος Ελληνας φέτος να πρέπει να δουλέψει 50 ημέρες για να πληρώσει τους άμεσους φόρους, 67 ημέρες για τους έμμεσους και 81 ημέρες για τις κοινωνικές εισφορές. Κάπως έτσι, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας φέτος είναι η 18η Ιουλίου (από την 6η Ιουλίου το 2017) ή 50 μέρες παραπάνω σε σχέση με το 2009. Από τις 19 Ιουλίου, φέτος οι Ελληνες θα μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα δαπανήσουν το εισόδημά τους, αν περισσεύει κάτι μετά την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών διαβίωσης. Μέχρι τότε δουλεύουμε μόνο για την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι αυτά τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος της άνευ προηγουμένου υπερφορολόγησης των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με αυτά, το άθροισμα άμεσων και έμμεσων φόρων, φόρων κεφαλαίου και κοινωνικών εισφορών από το 2010 έως και το 2014 ακολουθούσε φθίνουσα πορεία, με την ύφεση προφανώς να διαδραματίζει καθοριστικό, αλλά όχι πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τα 77,086 δισ. ευρώ των συνολικών φορολογικών εσόδων το 2010, το κοντέρ του 2014 έγραψε συνολικά έσοδα 69,671 δισ. ευρώ.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων πρώτα στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ 24%, σταδιακή κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα και τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων και τελών από τον καφέ έως το Ιντερνετ και τη διαμονή στα ξενοδοχεία) αλλά και στην άμεση (μείωση αφορολογήτου, νέες κλίμακες φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης) και κυρίως οι δραματικές επιβαρύνσεις σε όρους εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έχουν στείλει πλέον τον λογαριασμό στα ύψη.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΙΣΩ. Το 2015, τα συνολικά φορολογικά έσοδα ήταν 70,372 δισ. ευρώ και η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας στις 26 Ιουνίου. Εναν χρόνο μετά, τα έσοδα αυξήθηκαν σε 73,594 δισ. ευρώ και η φορολογική απελευθέρωση μετατέθηκε στις 5 Ιουλίου. Πέρυσι, τα έσοδα έφτασαν τα 74,954 δισ. ευρώ (6 Ιουλίου) και φέτος προβλέπεται πως θα κάνουν άλμα στα 82,062 δισ. ευρώ καθυστερώντας την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας έως τις 18 Ιουλίου.

Για τον υπολογισμό της ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας το ΚΕΦίΜ εφαρμόζει τη μεθοδολογία του Tax Foundation, υπολογίζοντας τον λόγο των συνολικών εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές προς το καθαρό εθνικό εισόδημα (από τα 181,983 δισ. ευρώ το 2010 σε 151,044 δισ. ευρώ φέτος) και εφαρμόζει αυτό το αποτέλεσμα στις ημέρες του έτους.

«Τώρα που βάλαμε γραβάτα, βγήκαμε στις αγορές και τελειώσαμε με την τρόικα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για την πραγματική οικονομία» δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «στόχος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κάθε χρόνο η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, να πηγαίνει διαρκώς προς τα πίσω και στους Ελληνες να μένουν περισσότερα λεφτά για τον εαυτό τους και λιγότερα για το κράτος».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς σχετικά με τις προτεραιότητες μείωσης των φορολογικών βαρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις.

«Καλούμαστε να απαντήσουμε ως χώρα, εάν τελικά θέλουμε ένα πιο μικρό, πιο μαζεμένο και αποδοτικό κράτος ή αν επιθυμούμε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να φτάσει μέχρι το φθινόπωρο» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ. Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο ερευνητής του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνος Σαβαράκος σημείωσε ότι η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών.

Πράγματι, τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε πέρυσι στις 19 Ιουνίου στη Φινλανδία, στις 23 Ιουνίου στη Σουηδία, στις 8 Ιουλίου στην Ιταλία, ενώ Γερμανία και Ελλάδα γιόρτασαν την απελευθέρωση από τα δεσμά των φόρων και των εισφορών στις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες μετρήσεις του οικονομικού ινστιτούτου Molinari, οι οποίες διαφέρουν οριακά σε σχέση με τις ελληνικές.

Την ίδια ώρα όμως, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι αυτά που δείχνουν ότι σε αντιδιαστολή με άλλες χώρες όπου υψηλοί φόροι και εισφορές συμβάλλουν στη διαμόρφωση κοινωνικού κράτους υψηλού επιπέδου, στην Ελλάδα χάνονται στις μαύρες τρύπες των υψηλών δημόσιων δαπανών και των υπερπλεονασμάτων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ 35 κρατών στην ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας ενώ καταλαμβάνει την όγδοη θέση από τους τελευταίους στην κλίμακα ικανοποίησης των πολιτών από την απονομή δικαιοσύνης.