Δυο μικρά παιδάκια μέσα στο σπίτι είναι χαρά, αλλά είναι και μια μεγάλη πρόκληση ειδικά όταν ξεκινούν να τσακώνονται μεταξύ τους. Για να δώσετε τέλος στις φωνές και τους καβγάδες, φροντίστε να ακολουθήσετε αυτούς τους «χρυσούς» κανόνες.
Μπορεί να είναι αδέρφια και να βρίσκεστε όλοι μαζί στην ίδια οικογένεια, ωστόσο τα δυο παιδιά είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και οφείλετε να το καταλάβετε από την αρχή αυτό. Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και άρα τις δικές του ανάγκες. Φροντίστε να τους δείξετε ότι τα αγαπάτε το ίδιο και προσπαθήστε να μη τα συγκρίνετε μεταξύ τους. Περάστε λίγο χρόνο με το καθένα ξεχωριστά για να του δείξετε έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον σας.
Είτε έχετε ένα παιδάκι, είτε δυο οφείλετε να θέσετε κάποιους κανόνες μέσα στο σπίτι για να κρατήσετε τις ισορροπίες. Όταν ειδικά έχετε δυο μικρά ζιζάνια, τότε είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα, για να βοηθήσετε τα παιδιά να δεχτούν πιο εύκολα τους κανόνες, μπορείτε να καθίσετε όλοι μαζί και να συζητάτε τον καθένα ξεχωριστά. Στη συνέχεια καταγράψτε τους και βάλτε τους σε ένα εμφανές σημείο του σπιτιού ώστε να τους βλέπουν εύκολα και να τους συνηθίζουν περισσότερο μέρα με τη μέρα.
Τα παιδιά όταν βγουν εκτός προγράμματος αποσυντονίζονται, όπως όλοι μας, και δημιουργείται εύφορο έδαφος για διαφωνίες. Μπορείτε να ελέγξετε τους τσακωμούς τους θέτοντας προτεραιότητα στο κάθε παιδί και φτιάχνοντας τους μια ρουτίνα. Ένας πολύ συχνός τσακωμός των αδερφών είναι το τι θα δουν στην τηλεόραση, αφού το καθένα θέλει να δει διαφορετικό πρόγραμμα, στη συνέχεια αρχίζουν οι φωνές και τα κλάματα. Για να βάλετε τέλος σε τέτοιες εντάσεις, σπάστε το χρόνο στα δύο. Από τη μια ώρα που θα δουν τηλεόραση, τη μισή ώρα θα διαλέξει ο ένας τι θα δει και την άλλη μισή ο άλλος. Έτσι, και οι δυο θα είναι ικανοποιημένοι χωρίς αδικίες και στενοχώριες. Το ίδιο σκεπτικό μπορείτε να εφαρμόσετε και σε άλλες δραστηριότητες των παιδιών σας.
Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν, μαθαίνουν. Η επιβράβευση είναι ένα καλό εργαλείο να τους δείξετε ότι έχουν μια σωστή συμπεριφορά. Αν λοιπόν τα δείτε να παίζουν μαζί αρμονικά για ώρα, ή να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, τότε μην παραλείψετε να τα επαινέσετε για να καταλάβουν ότι συμπεριφέρονται σωστά.
Δώστε έμφαση στο ομαδικό παιχνίδι. Παρακινήστε τα να παίξουν μαζί, αλλά και με άλλα παιδάκια, ώστε να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν καλύτερα το ομαδικό πνεύμα. Ταυτόχρονα, θα μάθουν να παίζουν με κανόνες, να παραχωρούν τη θέση τους στο παιδάκι που έχει σειρά και να μοιράζονται.
Το παν όταν ξεκινήσει ένα τσακωμός μεταξύ των παιδιών είναι η ψυχραιμία και η επικοινωνία. Συζητήστε μαζί τους το λόγο που τσακώθηκαν, γιατί θύμωσαν και τι ακριβώς τα πείραξε. Η υγιής επικοινωνία μεταξύ τους θα τα βοηθήσει να λύνουν τις διαφωνίες τους με ηρεμία και διάλογο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να μάθουν να ζητούν συγγνώμη το ένα στο άλλο, αφού πρώτα κατανοήσουν το λάθος τους, ώστε να μη το επαναλάβουν.
Κάποιες φορές βέβαια, το να αφήσετε τα παιδιά να τα βρουν από μόνα τους μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό. Φροντίστε να είστε μαζί τους ώστε να θέτετε τα όρια κατά τη διάρκεια της διαφωνίας και να τα καθοδηγήσετε κατάλληλα ώστε να δώσουν τέλος στο τσακωμό από μόνα τους.
Οι τσακωμοί δεν είναι πάντοτε κάτι αρνητικό, αφού έτσι τα παιδιά σας καταφέρνουν να μάθουν σημαντικές αξίες για τη ζωή τους. Αν υπάρχει επικοινωνία και αγάπη δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.