Φραστική επίθεση δέχθηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός από Ελληνες που ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα. Λίγο μετά τις 8.30 τοπική ώρα (10.30 ώρα Ελλάδας), όταν έβγαινε από το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου όπου είχε συνάντηση με έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες, ολιγομελής ομάδα νεαρών άρχισε να φωνάζει προς το μέρος του «προδότη, προδότη, πούλησες τη Μακεδονία για 30 αργύρια. Ελα και πάρ’ τα…». Εκείνη τη στιγμή ένας από αυτούς πέταξε κέρματα στο πεζοδρόμιο. Οπως με ενημέρωσε ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» – και αυτόπτης στο επεισόδιο – Γιάννης Ανδριτσόπουλος, αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ, αλλά και της προσωπικής φρουράς του Πρωθυπουργού κινήθηκαν προς το μέρος τους, αλλά δεν χρειάσθηκε να επέμβουν. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε, αλλά στο σημείο παρέμεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, ο οποίος είχε λεκτική αντιπαράθεση με τους νεαρούς (φωτογραφία). Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε δίωρη συνάντηση με 60 επιστήμονες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, με τους οποίους συζήτησε για το brain drain (τη «φυγή εγκεφάλων»).

Κάνε υπομονή
Τώρα, στην Αθήνα, σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε στον απόηχο του πρόσφατου Eurogroup. Τη συνεδρίαση άνοιξε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος. Ξεκίνησε την ομιλία του θυμίζοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και έπειτα από 15 λεπτά έφτασε στο καλοκαίρι του 2015 και στην απόφαση του ελληνικού λαού να δώσει εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει το τρίτο Μνημόνιο. Κάπου εκεί όμως εξαντλήθηκε η υπομονή των μελών της αντιπολίτευσης. «Μα, τι γίνεται εδώ τώρα;» φώναξε αγανακτισμένος ο Φορτσάκης στον προεδρεύοντα. «Τι να κάνω… αυτή είναι η διαδικασία» ψέλλισε ο προεδρεύων. «Μα χρειάζεται πολλή υπομονή κύριε πρόεδρε για να τελειώσει ο κ. Παπαγιαννάκος» είπε ο Φορτσάκης. Για να ξέρετε, ο Παπαγιαννάκος είναι το μάτι του Μαξίμου στην υλοποίηση του «αριστερού Μνημονίου», κομματικός πολύ, υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλέκου Φλαμπουράρη στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Για τον Βελουχιώτη
Εχει ιστορική αξία, πλέον, αλλά το ΚΚΕ προχώρησε το περασμένο Σάββατο στην κομματική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη, 73 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η πολιτική αποκατάσταση του ηγέτη του ΕΛΑΣ, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, είχε προηγηθεί το 2011 αλλά παρέμενε σε εκκρεμότητα η αποκατάσταση της κομματικής ιδιότητάς του. Η εκκρεμότητα αυτή έληξε στις 23 Ιουνίου κατά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Μαζί με τον Αρη Βελουχιώτη αποκαταστάθηκαν κομματικά και τα αντιστασιακά στελέχη Γιώργος Γεωργιάδης και Γιώργος Γιαννούλης. Οι εισηγήσεις και επίσημες αποφάσεις των κομματικών αποκαταστάσεων θα δοθούν στη δημοσιότητα από τον Περισσό τις επόμενες ημέρες.

Νέα μεταγραφή
Τι σου είναι η πολιτική χωρίς τις αλλαγές που έχουν τη σημειολογία τους; Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, με απόφαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ορίστηκε γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Ιωάννης Μαστρογεωργίου. Η μέχρι σήμερα γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Κωνσταντίνα Μπότσιου παραμένει –κατά τις κομματικές αναφορές –στενή συνεργάτιδα του προέδρου και φέρει τον τίτλο της συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εγώ απλώς να θυμίσω ότι υπήρχε κόντρα μεταξύ του νυν και της πρώην και είχε ζητηθεί η μητσοτακική παρέμβαση για να λυθεί το θέμα. Οπερ και εγένετο. Ο Μαστρογεωργίου, με καλό βιογραφικό, υπήρξε διευθυντής του think tank Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εμπνεύσεως και δημιουργίας Αννας Διαμαντοπούλου.

Πότε πρόλαβε;

Αλήθεια, δεν δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα από το γεγονός πώς ο Νίκος Κοτζιάς, έξι ημέρες πριν από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικυρώσει στις 20 Ιουνίου τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε προλάβει να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ; Το θέμα έφερε στο φως «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή και πηγή μου σημειώνει πως οι διατυπώσεις και η περιγραφή της συμφωνίας στην επιστολή του έλληνα ΥΠΕΞ ισοδυναμούν με πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του γειτονικού κράτους. Οι του ΥΠΕΞ βέβαια τη χαρακτηρίζουν ενημερωτική. Την επιστολή, εννοώ. Εγώ πάλι ρωτώ: Γιατί χρειαζόταν και σε τι αποσκοπούσε, αφού ακολούθησε χθες και άλλη επιστολή;

Δύο φίλοι στη Μύκονο

ΟΚ, είναι στενοί φίλοι και για πολλά χρόνια και συνεργάτες. Πιθανώς μοιράζονται και ίδιους προβληματισμούς. Ο κατάσκοπός μου τους εντόπισε μαζί σε ταβέρνα της Μυκόνου, στην παραλία του Ορνού: Μιλώ για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον πρώην γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Νίκο Καραχάλιο, που εθεάθησαν παρέα το Σαββατοκύριακο. Ο κατάσκοπός μου μάλιστα αναρωτήθηκε: τι να λέει άραγε ο πολύπειρος Μεϊμαράκης για τις ασκήσεις επί χάρτου του Καραχάλιου για ίδρυση κόμματος που προσδοκά να πλαγιοκοπήσει τη ΝΔ; Απλά ερωτήματα, θερινών ημερών.

Μομφή στη μομφή

Μικρή εμπλοκή έχουμε στη Βουλή. Που σε πρώτη ανάγνωση είναι τεχνική, αλλά εγώ τη βρίσκω βαθιά πολιτική. Οπως ξέρετε, ο Δημήτρης Καμμένος, προσφάτως διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ, έχει ακόμη τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Ο ίδιος είχε πει πως θα παραιτείτο. Κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. Ο Νίκος Βούτσης δε, στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, έθεσε ένα ευγενικό τελεσίγραφο στον ανεξάρτητο βουλευτή, να παραιτηθεί. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που έχω ο Καμμένος δεν θα το κάνει, εξαναγκάζοντας τους ΑΝΕΛ να του κάνουν πρόταση… μομφής. Και επειδή δεν έχουν την επαρκή κοινοβουλευτική δύναμη, να ζητήσουν και συριζαϊκή πλάτη. Λέτε, να μην ψηφίσουν όλοι οι ΑΝΕΛίτες τη μομφή κατά του Καμμένου;