Η μαγεία του ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με την τεχνολογία άλλαξε τις ισορροπίες στη βαθμολογία του 2ου ομίλου και κατά συνέπεια τα διασταυρώματα στα νοκάουτ παιχνίδια!

Σε ένα συναρπαστικό φινάλε το VAR έκρινε (σωστά) και τα δύο χθεσινοβραδινά παιχνίδια. Με το Ιράν να παίρνει δικαίως το πέναλτι με το οποίο ισοφάρισε ο Ανσαριφάρντ την Πορτογαλία (1-1) και την ίδια ώρα να μετράει ορθώς η ισοφάριση των Ισπανών (2-2) στο παιχνίδι με το Μαρόκο.

Αυτό το γκολ του Ασπας που αρχικά είχε δοθεί οφσάιντ και κατακυρώθηκε με το VAR έβγαλε την Ισπανία πρώτη με καλύτερη επίθεση (6-5) έναντι της Πορτογαλίας (5-4) με την οποία ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση του ομίλου τους με 5 βαθμούς και είχαν έρθει και ισόπαλες 3-3 στο μεταξύ τους παιχνίδι.

Ετσι οι Ισπανοί θα παίξουν με τους διοργανωτές Ρώσους την Κυριακή (17.00) στο Λουζνικί της Μόσχας και οι Πορτογάλοι με τους Ουρουγουανούς το Σάββατο στο Φιστ του Σότσι!

Οι Ιρανοί άγγιξαν την ανατροπή του αιώνα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς ισοφάρισαν με τον Ανσαριφάρντ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και ένα λεπτό αργότερα (καθώς ο ρέφερι Ενρίκε Κασέρες από την Παραγουάη είχε δείξει 6 λεπτά καθυστερήσεις, αφού συμβουλεύτηκε τρεις φορές το VAR στο β’ ημίχρονο) από μια κόντρα ο Μεχντί βρέθηκε μέσα στην περιοχή, από πλάγια θέση σούταρε, αλλά η μπάλα βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτυών σε μια μεγάλη ευκαιρία που έκοψε το αίμα των Πορτογάλων οι οποίοι θα πάθαιναν το μεγαλύτερο κάζο στην ιστορία τους να μείνουν έξω από το Ιράν με δύο γκολ στις καθυστερήσεις.

Το VAR ήταν σύμμαχος και του Ρονάλντο, με τον Κάσερες να δίνει (μετά από έλεγχο της φάσης) σωστά το πέναλτι στον αρχηγό της ομάδας του Φερνάντο Σάντος στο 53′. Με το οποίο θα τελείωνε την υπόθεση πρόκριση, αλλά έκανε σπουδαία απόκρουση ο ιρανός κίπερ Μπεϊρανβάντ διατηρώντας το σκορ στα επίπεδα του 1-0 όπως είχε διαμορφωθεί από το γκολ – ζωγραφιά του Κουαρέσμα με εξωτερικό φάλτσο στο φινάλε του ημιχρόνου.

Στο 83′ ο Ρονάλντο απώθησε τον Πουραλιγκαντζί, με τον Κασέρες να πηγαίνει στο VAR και τον Πορτογάλο να τη γλιτώνει με κίτρινη κάρτα (για την οποία πάλι έκανε παράπονα!). Θα ήταν πάντως υπερβολική η κόκκινη, αφού δεν χτύπησε τον αντίπαλό του.

Προφανώς έπιασαν οι προσευχές και το κεράκι που άναψε το μεσημέρι στη Μαδέρα η μητέρα του Ντολόρες Αβέιρο (μαζί με τον εγγονό της Κριστιάνο τζούνιορ) προκειμένου να ευχηθεί τα καλύτερα για την πατρίδα της και το γιο της.

Δύο φίλοι εδώ και χρόνια και το κυριότερο συμπατριώτες για 98 λεπτά τα έδωσαν όλα από τους πάγκους για να οδηγήσουν την ομάδα τους στις 16. Ο Φερνάντο Σάντος τα κατάφερε, ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας (και νυν του Ιράν) Κάρλος Κειρόζ όχι, όμως κέρδισε δικαίως το χειροκρότημα για το εξαιρετικό σύνολο που παρουσίασε. Δεν αξίζουν δάκρυα γι’ αυτή την υπέροχη ομάδα (οι περισσότεροι παίκτες ξέσπασαν στο τέλος) που έμεινε στις λεπτομέρειες έξω στον όμιλο με Ισπανία και Πορτογαλία, από τις οποίες μάζεψε μόλις έναν βαθμό λιγότερο!