Οι εκπρόσωποί της παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προσκομίζοντας δικαιολογητικά, τα οποία ωστόσο δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις του νέου ραδιοτηλεοπτικού νόμου κι ως εκ τούτου απορρίφθηκαν.
Η εταιρία που φέρεται να είναι συμφερόντων του πρώην ιδιοκτήτη του «Ε» Φίλιππου Βρυώνη, την προηγούμενη εβδομάδα είχε χαρακτηριστεί προεπιλεγείσα αδειοδότησης, ωστόσο υπό αίρεση, εξαιτίας του ασαφούς ιδιοκτησιακού της καθεστώς με εμπλεκόμενες δύο off-shore εταιρίες.
Τότε, προκειμένου τα μέλη του ΕΣΡ να διασφαλίσουν πως τα χρήματα που κατευθύνονται προς το μετοχικό της κεφάλαιο προέρχονται από νόμιμες οδούς, είχαν ζητήσει από τους υπεύθυνους της εταιρίας να προσκομίσουν έντυπα τα οποία να καθιστούν σαφή την οικονομική σχέση ανάμεσα στην Τηλεοπτική Ελληνική και τις off-shore εταιρίες που φαίνονταν ως μέτοχοί της. Μάλιστα, τους είχαν δώσει και προθεσμία μέχρι την Τρίτη 26 Ιουνίου για να καταθέσουν τα έγγραφα.
Χθες, οι εκπρόσωποι της Τηλεοπτικής Ελληνικής προσήλθαν στο συμβούλιο, φέρνοντας μαζί τους σημειώματα από αλληλογραφία με συνεργαζόμενή τους τράπεζα. Εκεί, η τράπεζα δήλωνε πως παραχωρεί δάνεια σε εταιρίες μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, οι άνθρωποι της εταιρίας, έδωσαν έγγραφο που βεβαίωνε την συγκέντρωση των απαραίτητων χρημάτων της μετόχου μέσω άλλης διαδικασίας.
Παρ’ όλα αυτά, ο νέος τηλεοπτικός νόμος Παππά, σε περιπτώσεις ύπαρξης δανεισμού για τα κεφάλαια των τηλεοπτικών επιχειρήσεων, δέχεται μόνο συναλλαγές μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό γίνεται, ώστε να διασφαλιστεί η προέλευση των χρημάτων από νόμιμες διαδικασίες.
Ως εκ τούτου, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν μπορούσε παρά να απορρίψει το αίτημα αδειοδότησης της Τηλεοπτικής Ελληνικής.
Οι μέτοχοι της συγκεκριμένης εταιρίας, επανήλθαν με ανακοίνωσή της στην οποία κάνουν λόγο για σεβασμό στην απόφαση του ΕΣΡ ωστόσο δηλώνουν πως διαφωνούν μαζί της. Έτσι, προαναγγέλουν την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Έπειτα από όλα αυτά, ο αριθμός των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας που εξασφάλισε την πολυπόθητη άδεια, κλειδώνει στους 5. Αδιάθετες μένουν άλλες 2 άδειες, οι οποίες θα περιμένουν μέχρι την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τις θεματικές άδειες (αναμένεται το φθινόπωρο) τον τυχών πλειοδότη τους.
Αν υπάρξει ενδιαφερόμενος, πρέπει να εκδηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει μία από τις εναπομείνουσες άδειες με επιστολή του προς το ΕΣΡ. Εκεί, πρέπει να
αναφέρει πως διαθέτει το ποσό των 35 εκατομμυρίων που έχει οριστεί ως τίμημα για την απόκτηση της άδειας, μαζί με 8 εκατομμύρια ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησής του.
Εφόσον το συμβούλιο κρίνει την πρόταση σοβαρή, θα προκηρύξει διαγωνισμό για την αδειοδότηση οπότε ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί να καταβάλλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν παρουσιαστούν παραπάνω από δύο «μνηστήρες» για μία άδεια, ο νόμος προβλέπει την διεξαγωγή πλειστηριασμού.
Σε περίπτωση που παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα και δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος για τις άδειες, τότε αυτές θα καταπέσουν και θα βγουν σε δημοπρασία μαζί με τις θεματικές άδειες.