Περιζήτητος είναι ο επονομαζόμενος«βασιλιάς των Bitcoin», κατά κόσμον Αλεξάντερ Βίνικ.Μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τώρα και η Γαλλία ζητεί την έκδοση του 39χρονου Ρώσουτον οποίο κατηγορεί για «ξέπλυμα» 130 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (Bitcoin).
Την ώρα που εκκρεμεί υπουργική απόφαση για την τύχη του 39χρονου, ύστερα κι από το πράσινο φως που άναψαν τόσο ο Αρειος Πάγος, όσο και το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στα προηγούμενα αιτήματα των αμερικανικών και των ρωσικών Αρχών, οι Γάλλοι εξέδωσαν εις βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ζητώντας επισήμως να εκδοθεί στη χώρα τους.
Τα γαλλικά διωκτικά έγγραφα, που έφτασαν στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, καταλογίζουν στον αποκαλούμενο ως βασιλιά των Bitcoin τις κατηγορίες της «νομιμοποίησης εσόδων από έκνομες δραστηριότητες», της «εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο», της «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση» και της «εκβίασης», πράξεις που συνδέονται με την πλατφόρμα ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων «BTC-e», της οποίας ο Βίνικ εμφανίζεται ως διαχειριστής.
Κατά τους Γάλλους, μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, νομιμοποιήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια 130 εκατομμύρια ευρώ, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά «λύτρα» (Bitcoin).
Παρόμοιες είναι οι πράξεις για τις οποίες τον κατηγορούν οι Αμερικανοί, μόνο που σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το ποσό που «ξεπλύθηκε», μέσω της ίδιας πλατφόρμας, στην περίπτωσή τους ανέρχεται σε 4 δισ. δολάρια.
Ουδεμία σχέση, αντιθέτως, με τα Bitcoins έχει το αίτημα των Ρωσικών Αρχών, που ζητεί την έκδοση του 39χρονου για απάτη, ύψους 10.000 ευρώ, συνδεόμενη με αγοροπωλησία εμπορευμάτων.
Ο Βίνικ κρατείται από το περασμένο Ιούλιο στις δικαστικές φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, όταν συνελήφθη στη Χαλκιδική – όπου παραθέριζε με την οικογένειά του – σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ. Ο ίδιος, αρνείται τα όσα του καταλογίζονται σχετικά με τις υποθέσεις των ψηφιακών νομισμάτων, ενώ έχει υποβάλλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.