Εδώ και τέσσερα χρόνια «Η ωραία Ελένη» στέκει στην Πλατεία ΧΑΝΘ (με το ανάλογο αντίτιμο προς τον Δήμο), «βλέποντας» τριγύρω τον Λευκό Πύργο και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον 60μετρο πύργο του ΟΤΕ και το νεοκλασικό κτίριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης. Καθημερινά, μυρωδιές από ζεστά χοτ ντογκ, ομελέτες και ψητά μανιτάρια καλύπτουν την κεντρική περιοχή. Προχθές, όμως, τις μυρωδιές από την κουζίνα της «Ωραίας Ελένης» –επί της οδού Νικολάου Γερμανού –κάλυψαν (για ώρες) τα δακρυγόνα. Ο ιδιοκτήτης της ωστόσο παρέμεινε στο πόστο του. Και για πρώτη φορά ο Χριστόφορος Καρυπίδης έβγαλε μεροκάματο φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα! Η φωτογραφία του 52χρονου καντινιέρη (από το seleo.gr) έκανε χθες τον γύρο του Διαδικτύου και ο ίδιος, μιλώντας στα «ΝΕΑ», περιγράφει όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το συνεδριακό κέντρο (ΔΕΘ) όπου είχε προγραμματιστεί εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μακεδονικό, μεταφέροντας παράλληλα το κλίμα που επικρατεί στη συμπρωτεύουσα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. «Υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια. Σαν κάτι να κουφοκαίει! Και εγώ προσωπικά φοβάμαι πια για έκρηξη του κόσμου. Οχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα» λέει ο 52χρονος πατέρας τριών παιδιών και αναφέρεται σε όσα έζησε προχθές: «Επί τρεις ώρες πνιγήκαμε στα δακρυγόνα. Ηταν το κάτι άλλο! Ημουν στην καντίνα με τον μικρό γιο μου και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κλείσουμε και να φύγουμε. Γύρω μας επικρατούσε χάος. Σκέφτηκα ότι ήταν πιο επικίνδυνο να φύγουμε άρον άρον, γι’ αυτό απομακρύνθηκε ο γιος μου σε ασφαλές σημείο και εγώ έμεινα στην καντίνα». Ο Χριστόφορος Καρυπίδης έχει αγοράσει την αντιασφυξιογόνο μάσκα για προστασία όταν βρίσκεται κυρίως έξω από γήπεδα, κατά τη διάρκεια αγώνων.
«Ολα έγιναν απότομα. Από το μεσημέρι έβλεπα αστυνομικούς, αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος έμαθε την τελευταία στιγμή ότι είχε αλλάξει ο τόπος της εκδήλωσης και θα γινόταν στη ΔΕΘ και όχι στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας. Ξαφνικά άκουσα θορύβους και φωνές και γρήγορα ένιωσα τα πρώτα δακρυγόνα. Από εκεί και πέρα επικράτησε μεγάλη ένταση». Οπως τονίζει πάντως, «οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς καταδικάζουμε τις φασαρίες. Δεν θέλουμε επεισόδια στην πόλη μας. Αλλο η διαμαρτυρία!».
Λογιστής. Ο 52χρονος εργαζόταν ως λογιστής επί 23 χρόνια και έπειτα δούλεψε στην εταιρεία Εγνατία Οδός: «Οι μισθοί κουρεύτηκαν, τα επιδόματα κόπηκαν και παραιτήθηκα. Αποφάσισα να κάνω τουλάχιστον κάτι για τα παιδιά μου. Ετσι προέκυψε η καντίνα. Ελένη ονομάζεται η σύζυγός μου». Για τρεις – τέσσερις μήνες, ιδίως το καλοκαίρι, βγαίνει καλό μεροκάματο, όπως λέει ο ιδιοκτήτης της καντίνας και όπως προσθέτει: «Ο υπόλοιπος χρόνος κυλάει πιο δύσκολα. Αλλά δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή». Χθες «Η ωραία Ελένη» έμεινε κλειστή λόγω της καταιγίδας (που «ξέπλυνε» πάντως από τους δρόμους τα χημικά της προηγούμενης ημέρας).
Για τα επεισόδια συνελήφθησαν τέσσερις άντρες και μία γυναίκα (22 – 47 ετών) οι οποίοι θα δικαστούν αύριο από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι συλληφθέντες διώκονται –κατά περίπτωση –για διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση, παράνομη κατοχή κροτίδων, απόπειρα απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης εναντίον αστυνομικών, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, κατηγορίες πλημμεληματικού βαθμού. Σημειώνεται ότι το εκρηκτικό σκηνικό στήθηκε έξω από τον χώρο της ΔΕΘ όταν ομάδα συγκεντρωμένων (πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος πολιτών Σφυρίζω και πολλοί οπαδοί του ΠΑΟΚ) αποκόπηκε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές και προσπάθησε να πλησιάσει το κτίριο. Τότε ξέσπασε «πόλεμος» με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών.