Η έντονη βροχόπτωση στη Δυτική Αττική σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας συνθέτουν το πλέον ευνοϊκό σκηνικό για την εκκόλαψη κουνουπιών. Υπό τα δεδομένα αυτά, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει αποστείλει επείγουσες εγκυκλίους, συνιστώντας την άμεση πληροφόρηση των κατοίκων, οι οποίοι εν τω μεταξύ δίνουν μάχη με τα λασπόνερα και την κακοκαιρία, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Πέρα όμως από το καιρικό κοκτέιλ, οι υγειονομικές Αρχές της χώρας έχουν σημάνει συναγερμό εξαιτίας της καταγραφής των δύο πρώτων περιστατικών με τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Δυτική Αττική.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας ασθενής νοσηλεύεται στη Νευρολογική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου, ενώ ο δεύτερος στην αντίστοιχη κλινική του Νοσοκομείου Νίκαιας. Εντούτοις, ο ένας εκ των δύο παρουσιάζει πιο σοβαρές επιπλοκές. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. «Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια σε όλη την επικράτεια».
Τα συμπτώματα. Επιπλέον οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιερών, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ. Επιπρόσθετα, οι ειδικοί του Κέντρου συνιστούν να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων – περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σήτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).