Μπορεί να φεύγει απόψε από το Λονδίνο χωρίς να κουβαλά κάτι ουσιαστικό στις βαλίτσες του, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να λέει ότι ήρθε στη βρετανική πρωτεύουσα και έφερε τον καύσωνα. Σε αντίθεση με την Αθήνα, το Λονδίνο αυτές τις ημέρες θυμίζει καμίνι, με τον υδράργυρο χθες να αγγίζει τους 31 βαθμούς Κελσίου και τις τοπικές Αρχές να σημαίνουν «κίτρινο συναγερμό». Το πολιτικό θερμόμετρο, από την άλλη, χτύπησε «κόκκινο», καθώς ο απόηχος της παραίτησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη ήταν ηχηρός και στο Λονδίνο επισκιάζοντας εν μέρει την πρωθυπουργική επίσκεψη, ενώ παγωμένη ήταν η ατμόσφαιρα στη συνάντηση με επενδυτικά funds στο Σίτι.
Ο Πρωθυπουργός χωρίς χθες το πρωί βρέθηκε στο Γκίλντχολ, την καρδιά του στο λονδρέζικου Σίτι και ναό του δυτικού καπιταλισμού. Εκεί, όμως, δεν βρήκε την ανταπόκριση που επιθυμούσε. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με επενδυτές, fund, managers και τραπεζίτες του Λονδίνου με σκοπό να τους μεταφέρει το αφήγημά του για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνταν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον πριν από την επίσκεψη ήταν μεγάλες. Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι η συνάντηση στο Σίτι θα ήταν η πιο σημαντική στο τριήμερο ταξίδι του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν απέφερε τους αναμενόμενους καρπούς. Ενας από τους συμμετέχοντες είπε στα «ΝΕΑ» ότι «δεν προέκυψε κάτι απτό από όσα είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός, κάτι που να εγγυάται προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα». Σύμφωνα με άλλη πηγή, «ο Τσίπρας μας είπε ότι έχει στόχο την ανάπτυξη και αυτό δημιουργεί μια προοπτική, αλλά δεν είναι αρκετό».
Ελαφρά απογοήτευση καταγράφηκε ιδιωτικά και από την ελληνική πλευρά καθώς η κυβερνητική αποστολή ανέμενε συμμετοχή μεγαλύτερων ονομάτων στον χώρο των funds. Αντ’ αυτού, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες δεν ήταν καν επενδυτές, αλλά αναλυτές εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε δύο συναντήσεις συνολικής διάρκειας δυόμισι ωρών: μία ευρεία με 100 άτομα και μία πιο στενή με 20. Οι επενδυτές τού έθεσαν το θέμα της υψηλής φορολογίας που λειτουργεί ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα και τον ρώτησαν ώς πότε θα συνεχιστεί η λιτότητα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι στις συναντήσεις θα συζητούσαν και το ζήτημα της έκδοσης ομολόγων, ενώ πηγές του οικονομικού επιτελείου από το Λονδίνο απέκλειαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Επισήμως, πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των επαφών. Στις συναντήσεις συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Με τη Μέι για τα Γλυπτά. Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ όπου είχε συνάντηση 50 λεπτών με την Τερίζα Μέι. Εθεσε στη βρετανίδα ομόλογό του το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας ότι «η φυσική τους θέση είναι εκεί που χτίστηκαν, εκεί που οι αρχαίοι Ελληνες έδωσαν μία μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά». Σε ερώτηση για το τι απάντησε η Μέι, ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει ότι «η βρετανική θέση επ’ αυτού είναι γνωστή, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τερίζα Μέι επανέλαβε την πάγια θέση των βρετανικών κυβερνήσεων ότι η μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών δεν βρίσκεται στο τραπέζι και ότι, άλλωστε, το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.
Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν το Brexit, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού είπε στα «ΝΕΑ» ότι η Μέι δεσμεύθηκε πως η Βρετανία θα στείλει μία επιπλέον ακταιωρό για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, με τον οποίον συζήτησε για τις δυνατότητες συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Κόρμπιν και για την πρόσφατη δέσμευσή του – στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» – για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.