Αν και με σβηστές μηχανές, η Κροατία έσβησε τις ελπίδες της ομάδας – έκπληξης του Euro 2016, της Ισλανδίας, να κάνει αισθητή την παρουσία της και στο Μουντιάλ. Οι Κροάτες ουσιαστικά έδειξαν το σκληρό πρόσωπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στους Ισλανδούς, οι οποίοι έχοντας νικήσει τους μεγάλους αντιπάλους τους στα προκριματικά νόμιζαν ότι μπορούν να το επαναλάβουν. Στον όμιλο οι Ισλανδοί είχαν πάρει την απευθείας πρόκριση στη Ρωσία αφήνοντας τους Κροάτες στην αγωνία των μπαράζ κόντρα στην Εθνική μας.

Χθες στο Ροστόφ είχε έρθει η ώρα για την εκδίκηση. Οι Κροάτες, αν και αδιάφοροι, πήραν νίκη γοήτρου στο 90′ με το γκολ του Πέρισιτς (2-1) και έστειλαν τους Ισλανδούς στο ξενοδοχείο για πακετάρισμα αποσκευών…

Οι Ισλανδοί, έχοντας μάθει ότι η Αργεντινή προηγείται της Νιγηρίας, έψαχναν ένα γκολ για να προκριθούν (με νίκη 1-0 Αργεντινής και Ισλανδίας, η δεύτερη περνούσε στην ισοβαθμία με 4 βαθμούς λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων 2-3 έναντι 2-4 των Αργεντινών) αλλά ο πρώην άσος του Ολυμπιακού Αλφρεντ Φινμπόγκασον κατοχύρωσε οριστικά τον τίτλο του μοιραίου παίκτη της Ισλανδίας στο Μουντιάλ χάνοντας εκπληκτική ευκαιρία στο 40′ πλασάροντας λίγο άουτ από την εστία του Κάλινιτς (είχε χάσει και πέναλτι με τη Νιγηρία).

Επόμενη στάση: Δανία

Οι Κροάτες ουσιαστικά γνώριζαν ότι είναι πρώτοι και θα παίξουν με τη Δανία. Αφού για να βγουν δεύτεροι αν έχαναν για παράδειγμα με 1-0, θα έπρεπε την ίδια στιγμή η Νιγηρία να νικήσει την Αργεντινή με 4 γκολ διαφορά! Ή με 3, αν η Κροατία έχανε με 2 γκολ και ούτω καθεξής. Ουσιαστικά δηλαδή δεν γινόταν να χάσει την πρωτιά. Ετσι έπαιξε πολύ χαλαρά στο πρώτο μέρος δίνοντας χώρο στους Ισλανδούς, αλλά στην πρώτη σοβαρή αντεπίθεση στο δεύτερο μέρος προηγήθηκε (1-0) με εξαιρετικό σουτ του Μπάντελ, ο οποίος είχε… προειδοποιήσει ένα λεπτό πριν με σουτ –από κόντρα –στο δοκάρι του Χάλντορσον.

Μια αψυχολόγητη ενέργεια του Λόβρεν, που άπλωσε το χέρι του σε σέντρα των Ισλανδών, έφερε το 1-1 (76′) με πέναλτι του Σίγκουρτσον για τους Ψαράδες που έψαχναν ένα ακόμα γκολ για την απόλυτη ισοβαθμία εκείνη τη στιγμή με τη Νιγηρία στους 4 βαθμούς και με τέρματα 3-3. Οταν μάλιστα μπήκε το δεύτερο γκολ της Αργεντινής, πλέον οι Ισλανδοί εάν νικούσαν και αυτοί με 2-1 περνούσαν στις 16.

Ομως στις καθυστερήσεις ο Πέρισιτς έβαλε τέλος στα όνειρά τους.

Οι Κροάτες με το απόλυτο 3/3 μπορούν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο όντας φαβορί με τη Δανία με την οποία θα παίξουν στο Νίζνι Νόβγκοροντ την Κυριακή.

Αλλαξε 9 από τους 11

Μόλις δύο βασικούς σε σχέση με το ματς με την Αργεντινή (Μόντριτς και Πέρισιτς) χρησιμοποίησε ο τεχνικός της Κροατίας Ζλάτικο Ντάλιτς χθες, κάνοντας εννέα αλλαγές για να έχει πιο φρέσκια την ομάδα του στα νοκάουτ παιχνίδια. Η διαφορά ποιότητας όμως ήταν εμφανής.