Xωρίς προηγούμενο μαίνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα περί «σχεδίου αποστασίας και πολιτικής αποσταθεροποίησης» που κατήγγειλε το Μαξίμου με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη που άφησε το κυβερνητικό σχήμα με την οριακή πλειοψηφία των 152 εδρών. Ο τραγέλαφος από τις κυβερνητικές αντιδράσεις (οι οποίες, μάλιστα, ήταν συντονισμένες) για την επίθεση στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη φανερώνουν ότι το Μαξίμου έχει απολέσει τον έλεγχο των εξελίξεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος, θεωρώντας ότι η απομείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης θα μπορούσε να αποβεί θετική. «Φτάσαμε εδώ με πολύ μικρή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Μπορεί αυτή η εξέλιξη να μας βγει και σε καλό» απάντησε ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο, όμως στην Αθήνα η ανησυχία χτυπούσε κόκκινο. Μετά τις συνεχείς διαμαρτυρίες, πρωτίστως στη Βόρεια Ελλάδα, για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κόστισε έως τώρα δύο βουλευτές (Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης) στην κυβερνητική πλειοψηφία, στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν απανωτές συσκέψεις. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η αναζήτηση των πολιτικών χειρισμών που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στο «μακεδονικό μαρτύριο».
Κάπως έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – και με αφορμή την απόπειρα εισβολής στο γραφείο Κατσίκη – στάθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και με νέα δήλωσή του επέμεινε στη γραμμή της εκτροπής. «Τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσεται ένα συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης από περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και οργανωμένους προβοκάτορες…», σχολίασε. Οι καταγγελίες Τζανακόπουλου προκάλεσαν την ηχηρή απάντηση της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Βερολίνο να υποδέχεται με ειρωνικό τρόπο τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι «σε απόλυτο πανικό και καταρρέει» χαρακτήρισε «όχι απλά ανυπόστατα, αλλά παντελώς γραφικά τα σενάρια, τα οποία εξυφαίνονται». Ανέφερε επίσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία φυλλορροεί για λόγους οι οποίοι είναι απολύτως κατανοητοί σε όποιον παρακολουθεί τα ελληνικά τεκταινόμενα, ενώ τόνισε με νόημα πως «αν κάποιοι θέλουν να γυρίσουν τη συζήτηση στο τι έγινε το 1965», ο ίδιος επιμένει να μιλάει για «την Ελλάδα του 2025 και την Ελλάδα του 2030». Παράλληλα και η ΝΔ σχολίασε με δηκτικό τρόπο τις καταγγελίες Τζανακόπουλου και έκανε λόγο για «παραληρήματα της κυβέρνησης που χρήζουν πλέον ψυχιατρικής παρέμβασης και όχι πολιτικού σχολιασμού».
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση κάτω από την πολιτική πίεση των γενικευμένων αποδοκιμασιών για τη συμφωνία των Πρεσπών, φαίνεται να επιχειρεί –όχι επιτυχημένα –να αποδώσει τα πάντα σε οργανωμένο σχέδιο που εκτελεί η Ακροδεξιά με την πολιτική στήριξη της αντιπολίτευσης και την αρωγή επιχειρηματικών συμφερόντων. Το «μακεδονικό μέτωπο» και το πώς η κυβέρνηση θα βγει από τη δύσκολη θέση θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που συγκαλείται εκτάκτως και απόντος του Τσίπρα προκειμένου να βρεθεί μια πρώτη γραμμή άμυνας. Ωστόσο το αφήγημα της ανατροπής και της πολιτικής αποσταθεροποίησης διά του εκφοβισμού βουλευτών με τη στήριξη της ΝΔ υπέστη ρωγμές μετά την πρωινή απόπειρα εισβολής στο πολιτικό γραφείο Κατσίκη, όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη. Ο καθένας έδινε την δική του διαφορετική εκδοχή για το ποιος και γιατί επιχείρησε να εισβάλει στο γραφείο του βουλευτή, μέχρι που ο Ρουβίκωνας ανακοίνωσε ότι εκείνος επιχείρησε την εισβολή.
Ο Πάνος Καμμένος είδε την απόπειρα εισβολής ως «τεκμηρίωση του αδικήματος των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος» και ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση. Ο Πρόεδρος της Βουλής απέδωσε την απόπειρα σε «φιλοφασιστικές ακροδεξιές ομάδες», ενώ ο ίδιος ο Κατσίκης διατήρησε επιφυλάξεις για το αν όντως ήταν μέλη του Ρουβίκωνα όσοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του και έκανε λόγο για «άνανδρη και τρομοκρατική ενέργεια».