«Οχι» στην εγκατάσταση κέντρων υποδοχής για πρόσφυγες και μετανάστες στα εδάφη της λέει η Αλβανία. Η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης για φιλοξενία προσφύγων, που ήρθε διά στόματος του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, δεν αποκλείεται να αποτελεί και μια πρώτη αντίδραση στην προχθεσινή αναβολή, για το 2019, της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ τόσο της Αλβανίας όσο και της ΠΓΔΜ.

Ο Εντι Ράμα χαρακτήρισε «επικίνδυνη λύση» να μετατραπεί η Αλβανία σε ένα είδος κυματοθραύστη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στις χώρες – μέλη της ΕΕ. Πρόσθεσε δε πως τα Τίρανα δεν θα αποδέχονταν ποτέ να εγκατασταθούν στην αλβανική επικράτεια καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών, ακόμη κι αν τους προσφερόταν ως αντάλλαγμα η εισδοχή της Αλβανίας στην ΕΕ. Επιπλέον, εξήγησε πως διαφωνεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται σαν να επρόκειτο για ανεπιθύμητα τοξικά απόβλητα. Διαβεβαίωσε, πάντως, πως η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συνεισφέρει αυτό που της αναλογεί για να συμβάλει στην επίλυση πανευρωπαϊκών προβλημάτων, αλλά φυσικά δεν μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μόνη της.

Υπενθυμίζεται πως προχθές, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έδωσαν μεν το πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όμως η διαδικασία δεν θα εκκινήσει άμεσα. Αποφασίστηκε ότι υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2019, μετά τις ευρωεκλογές.

«ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΙΛΙΑΣ» ΑΠΟ ΖΑΕΦ. Την ίδια ώρα, με «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα ο Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο ομιλίας του στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής, στη Βιέννη, ο σκοπιανός πρωθυπουργός διαμήνυσε στην Ελλάδα πως δεν πρέπει να φοβάται τη μικρή χώρα της ΠΓΔΜ. «Δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ευρώπη, ο Ζάεφ επανέλαβε πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης, έχοντας μάλιστα τη στήριξη του 75% των πολιτών της.