Οι όροι αντιστράφηκαν. Στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2017 κανένας δεν ήθελε να ακούσει για νέες εκλογές στην Ελλάδα που ζητούσε επίμονα ο πρόεδρος της ΝΔ. Οι γερμανοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη ήθελαν να εφαρμόσει το Μνημόνιο αυτός που το υπέγραψε: ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα είναι οι Γερμανοί αυτοί που βρίσκονται σε μια πρωτοφανή κυβερνητική κρίση –ένας από τους πρωταγωνιστές της, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ως συνομιλητές τον νέο υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ και τους αντιπροέδρους της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU – CSU Ραλφ Μπρίνκχαους και Κάτια Ράικερτ.
ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΧΕΔΙΟ. «Παρουσίασα το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΝΔ για να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης που θα διασφαλίζουν ευημερία στους πολίτες και σταθερή χρηματοδότηση» είπε ο Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους. Θέλει να πείσει τους εταίρους αλλά κυρίως την επενδυτική κοινότητα για το μέλλον και την προοπτική της Ελλάδας. Υπάρχει ακόμα ένα «έλλειμμα εμπιστοσύνης», διαπίστωσε ο Μητσοτάκης, «το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν πρέπει να γίνει πρόβλημα της χώρας».
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην επόμενη μέρα. Οι συνομιλητές του Μητσοτάκη ακούν τα επιχειρήματά του για την «αλλαγή μείγματος» της οικονομικής πολιτικής. Δεν έχουν αγωνία ότι θα κρατήσει τη χώρα σε μεταρρυθμιστική πορεία. «Εχει τα δικά του σχέδια, πώς μπορεί να σταθεί η χώρα στα πόδια της» είπε στα «ΝΕΑ» κοινοβουλευτική πηγή του CDU. «Ακούγεται σίγουρα πειστικός, έχει την πολιτική βούληση, το ερώτημα είναι τι θα μπορέσει να υλοποιήσει στη συνέχεια» συμπλήρωσε η ίδια πηγή.
Αλλά και για το Σκοπιανό «η συνομιλία ήταν πολύ φιλική, δεν υπάρχει κανενός είδους διάσταση» εξήγησε στα «ΝΕΑ» πηγή του CDU. Ωστόσο «η μπάλα δεν είναι στο γήπεδο της ΝΔ, και η Χριστιανική Ενωση δεν θα πίεζε για αλλαγή γραμμής» πρόσθεσε, ειδικά μετά το βέτο Γαλλίας και Ολλανδίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΠΓΔΜ, Αλβανίας.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΚΩΝ. ΜΙΧΑΛΟΥ. «Με βάση τις διατάξεις του καταστατικού της ΝΔ που προβλέπουν ως αυτονόητη την τήρηση και τον σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος τίθεται εκτός κόμματος… Στη ΝΔ δεν χωρούν “δούρειοι ίπποι”». Με αυτήν τη λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε χθες η Πειραιώς τη διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ. Την απόφαση πόσταρε στα σόσιαλ μίντια και ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν κατέληξε μια σύσκεψη του Πειθαρχικού Συμβουλίου που κράτησε πάνω από δύο ώρες. Δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι που συνδέουν τη διαγραφή και με την πρόσφατη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μίχαλου με τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παππά, αλλά και τα σενάρια που τον θέλουν να βρίσκεται στη γραμμή των επίσης διαγραφέντων από τη ΝΔ Ευάγγελου Αντώναρου και Κατερίνας Παπακώστα.