Η γερμανική εφημερίδα «Bild» κυκλοφόρησε χθες με βασικό πρωτοσέλιδο τίτλο το «Χωρίς Λόγια» και με μεγάλη φωτογραφία του απογοητευμένου άσου της Εθνικής Γερμανίας Τόνι Κρόος. Η γερμανική εφημερίδα είχε τον ίδιο τίτλο την επομένη της νίκης των Γερμανών με 7-1 επί της Βραζιλίας στον ημιτελικό του 2014 –στην κεντρική φωτογραφία της τότε ήταν πάλι ο Κρόος που πανηγύριζε ένα από τα γκολ. Το πρωτοσέλιδο είναι έξυπνο. Θυμίζει ότι στο ποδόσφαιρο το δράμα και ο θρίαμβος προκαλούν το ίδιο αποτέλεσμα: σε αφήνουν να παρακολουθείς ό,τι συμβαίνει με το στόμα ανοιχτό. Δεν χωράνε και δεν υπάρχουν λέξεις μπροστά στη μαγεία του ποδοσφαίρου. Αντιθέτως λέξεις, εκατοντάδες μάλιστα, χρειάζονται για να περιγράψεις όσα συμβαίνουν στην ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Συνάντηση

Προχθές είχαμε τη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού με την αντιπροσωπεία των 14 ομάδων της Σούπερ Λίγκας: ο υφυπουργός τούς υποδέχθηκε στο μεγάλο γραφείο του. Νόμιζα πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να λυθεί, ώστε να έχουμε ελπίδες ότι του χρόνου θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είναι να βρεθεί ένα κανάλι να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα επτά ομάδων, που παραμένουν τηλεοπτικά άστεγες. Σε ένα κανονικό κράτος δεν θα υπήρχε καμία εμπλοκή του υφυπουργείου Αθλητισμού με αυτό. Αν ο υφυπουργός ήταν πονόψυχος και ήθελε να βοηθήσει τις ομάδες, θα μπορούσε να πάρει μόνος ένα τηλέφωνο τον αρμόδιο διευθυντή της ΕΡΤ και να του προτείνει να αποκτήσει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. Ομως δεν μιλάμε για ένα κανονικό κράτος –μιλάμε για το δικό μας.

Τέχνη

Από όσα κατάλαβα, ο Βασιλειάδης έχοντας λύσει τα προβλήματα του ελληνικού Αθλητισμού έχει αναλάβει να κάνει και τον πωλητή τηλεοπτικών δικαιωμάτων –μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε, που λένε! Πρότεινε λοιπόν στις ομάδες να μοιραστούν φέτος 38 εκατ. ευρώ που ο ίδιος θα συγκεντρώσει χάρη στη Nova και στην ΕΡΤ, που για την ώρα δεν έχουν πει κουβέντα: δεν ξέρω αν έχουν παραχωρήσει στον υφυπουργό το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης –δεν αποκλείεται. Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι αποκλείεται να είναι όλοι ευχαριστημένοι με 38 εκατομμύρια.

Εννέα

Εχει συμβεί κάτι απλό: όταν έσπασε η κεντρική διαχείριση, η Νova για να κρατήσει τις εννέα ομάδες που ήθελε, έδωσε σε κάποιες κάτι παραπάνω! Και ο ΠΑΟΚ, και ο Ολυμπιακός, αλλά και η ΑΕΚ πήραν περισσότερα, διότι προφανώς το κανάλι δεν ήθελε να τους χάσει. Θα αρνηθούν αυτές οι ομάδες τα ποσά που εξασφάλισαν και θα τα βάλουν στον κοινό κουμπαρά για να μοιραστούν όλοι 38 εκατ. ευρώ; Το βλέπω λίγο δύσκολο. Αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

Σχέδιο

Τα ωραία είναι τα επόμενα που έγιναν γνωστά μετά τη συζήτηση. Ο Βασιλειάδης απαίτησε από τις ομάδες να κάνουν δεκτό ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος αποκλειστικά δικής του (;) έμπνευσης. Θέλει από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα να παίζουν 12 ομάδες στη Σούπερ Λίγκα 1, 12 στη Σούπερ Λίγκα 2 και 12 στην Τρίτη Εθνική –που θα είχε πλάκα να τη λέγανε Σούπερ Λίγκα 3. Οι δυο πρώτες κατηγορίες θα ονομάζονται «Σούπερ Λίγκες» για να μη στεναχωριούνται οι οπαδοί των ομάδων που θα παίξουν στη δεύτερη: έτσι ειπώθηκε. Αν αυτή η αναδιάρθρωση γίνει, ο Βασιλειάδης υποσχέθηκε ότι οι ΠΑΕ θα μοιραστούν του χρόνου 70 εκατ. ευρώ, που θα τους τα βρει ο ίδιος από την ΕΡΤ και τη Nova. Εξυπακούεται πως ούτε η ΕΡΤ, ούτε η Nova έχουν επιβεβαιώσει πως έχουν τέτοια πρόθεση –και πώς να το κάνουν; Η ΕΡΤ αλλάζει διοικήσεις κάθε τρεις και λίγο, η δε Nova βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων και τη διαχείρισή της την έχουν οι τράπεζες. Τα δυο τελευταία χρόνια πλήρωνε τις ομάδες με καθυστερήσεις –ποιος θα εγγυηθεί ότι του χρόνου θα τους καταβάλει διπλάσια χρήματα; Ομως τα αληθινά καλαμπούρια της συζήτησης είναι άλλα.

Δελτίο

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με ένα ωραίο δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η συνάντηση, δεν θα τα πάρουν οι ομάδες για τα τηλεοπτικά τους –ένα ποσό θα το εισπράττουν με μορφή μπόνους. Οπως γράφει το σχετικό δελτίο Τύπου θα υπάρξει «θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα» (sic). Οι ΠΑΕ θα επιβραβεύονται «για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας κ.λπ.». Αντίστοιχα οι ομάδες θα χάνουν χρήματα αν οι οπαδοί τους κάνουν επεισόδια, αν οι παράγοντές τους δυσφημούν το ποδόσφαιρο, αν δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές των ποδοσφαιριστών κ.λπ. Ποιος θα κάνει αυτές τις κρίσεις και τις αξιολογήσεις δεν το ξέρουμε, αλλά πιθανότατα θα τις κάνει το ίδιο το υφυπουργείο. Θα κάνει π.χ. μια επιτροπή που θα επιβραβεύει τον Λεβαδειακό γιατί ανέδειξε έναν παίκτη δίνοντάς του περισσότερα από τα λεφτά που το ίδιο θα μοιράζει, και την ίδια στιγμή θα κόβει κάτι από τον Αστέρα Τρίπολης γιατί ο Γιώργος Μποροβήλος μίλησε άσχημα σε ένα συμβούλιο της Λίγκας.

Δημόσιο

Τα διαβάζω αυτά και αναρωτιέμαι γιατί να μην τους προσλάβει όλους το υφυπουργείο, να τους κόψει έναν μισθό και να ζήσουν χαρούμενοι (παράγοντες, παίκτες και προπονητές) ως κανονικοί δημόσιοι υπάλληλοι που θα περιμένουν τα χρήματα του κράτους κάθε μήνα.

Δεν ξέρω αν τον Βασιλειάδη τον ρώτησαν σε ποια χώρα της γης ένας υφυπουργός μαζεύει λεφτά από τα κανάλια για να τα μοιράζει όπως θέλει –ίσως να συμβαίνει στη Βενεζουέλα, δεν αποκλείεται. Σε ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει, όπως δεν συμβαίνει και να πληρώνει το υφυπουργείο το VAR ή να συσκέπτεται ο υφυπουργός με τους παράγοντες των ομάδων της Α’ Εθνικής για να αποφασίσουν μαζί πόσες ομάδες θα έχει η Γ’ Εθνική! Κι ας πούμε ότι ο υφυπουργός το βλέπει το πράγμα γενικά –τον Ατρόμητο και την Ξάνθη, τι άραγε τους νοιάζει για το πόσες ομάδες θα αγωνίζονται στην Γ’ Εθνική σε δυο χρόνια;

Παρέα

Είναι επίσης καταπληκτικό ότι όλα αυτά τα καταπληκτικά τα συζητάνε, όχι μόνο χωρίς την παρουσία (και τη δέσμευση…) των τηλεοπτικών καναλιών που θα κληθούν να πληρώσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης (που πιθανότατα αγνοούν), αλλά και χωρίς την παρουσία της ΕΠΟ, που υποτίθεται ότι είναι η προϊστάμενη Αρχή του ελληνικού ποδοσφαίρου! Στην ομοσπονδία άλλωστε κινούνται σε μια δική τους πραγματικότητα: χθες συζητούσαν για το πότε θα έρθει να αναλάβει ο ξένος υπερδιευθυντής που θα στείλει η FIFA και που καταπώς λέγεται είναι ένας συνταξιούχος Τσέχος 70 χρονών, πρώην γενικός γραμματέας Αθλητισμού στη χώρα του –ή κάτι τέτοιο. Αντε με το καλό να ‘ρθει, να πάει κι αυτός στον Βασιλειάδη, να μοιράσουν τα λεφτά παρέα…