Σε πείσμα των καιρών, πολλοί έλληνες επιστήμονες με λαμπρές προοπτικές έχουν επιλέξει να παραμείνουν στη χώρα και να παλέψουν. Το τελευταίο παράδειγμα μας έρχεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας, του οποίου οι ερευνητές έχουν την ευχέρεια από σήμερα να πραγματοποιούν καινοτόμες μελέτες χάρη στον πρώτο τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.
Αυτή είναι μια άλλη Ελλάδα. Είναι μια Ελλάδα που διψά για διάκριση, μια Ελλάδα φιλοπρόοδη, που όχι μόνο δεν μεταναστεύει, αλλά και δημιουργεί σε πείσμα όσων δρουν ως τροχοπέδη στη δημιουργία: τη γραφειοκρατία, τους παραγοντισμούς, τις πελατειακές σχέσεις, την ευνοιοκρατία, τον νεποτισμό. Είναι μια Ελλάδα που αντιστέκεται με σθένος σε όλες εκείνες τις παθογένειες που κρατούν την κοινωνία της, μια κοινωνία διψασμένη για δημιουργία, καθηλωμένη σε μια μίζερη πραγματικότητα.
Σε αυτήν την Ελλάδα που διαπρέπει παρά τις αντίξοες συνθήκες πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος. Πρέπει να δοθούν κίνητρα και να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Η κοινωνία και το κράτος οφείλουν να επενδύσουν σε αυτήν την Ελλάδα γιατί, όπως είναι αυτονόητο, η επένδυση αυτή θα αποδώσει πολλαπλάσια οφέλη. Κατ’ αρχάς στο πεδίο της οικονομίας. Συγχρόνως όμως θα λειτουργήσει και ως μαγνήτης για όλα εκείνα τα λαμπρά μυαλά που γεννήθηκαν στον τόπο μας και απογοητευμένα από τα εμπόδια, αδιανόητα για πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες, επέλεξαν τη φυγή. Η Ελλάδα που καινοτομεί θα φέρει πίσω την Ελλάδα που λείπει.