Ιταλία 1990: η Αργεντινή δεν αρχίζει καθόλου καλά το Μουντιάλ. Λες και την ακολουθεί η κατάρα των παγκόσμιων πρωταθλητών, χάνει στο πρώτο ματς (0-1) από το Καμερούν και περνά στον όμιλο μόλις και μετά βίας, τρίτη (ήταν τότε διαφορετικό το σύστημα).
Ρωσία 2018: Πρεμιέρα με ισοπαλία για την Αλμπισελέστε, καθώς έφερε ένα απροσδόκητο 1-1 απέναντι στην Ισλανδία. Το σοκ ήταν μεγάλο, λίγες ημέρες μετά προέκυψε το 0-3 (!) από την Κροατία και τελικά πέρασε στη δεύτερη φάση μόλις στο παρά 5′ και αφού χρειάστηκε να βάλει γκολ με το δεξί ένας κατ’ εξοχήν αριστεροπόδαρος! Πρόκριση με την ψυχή στο στόμα!
Ιταλία 1990: Κάτω από τα δοκάρια της Αργεντινής αρχίζει το τουρνουά ο Νέρι Πούμπιδο. Δικαιωματικά, θα λέγαμε, με δεδομένο ότι ήταν ο κίπερ και στον θρίαμβο του Μεξικού, τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Οχι κάτι σπουδαίο, όμως, έκανε γκέλα στο 0-1 με το Καμερούν και τραυματίστηκε στο δεύτερο παιχνίδι απέναντι στη Σοβιετική Ενωση.
Ρωσία 2018: Ενας γκολκίπερ με καλές και κακές στιγμές, ο Βίλι Καμπαγέρο, είναι η επιλογή του κόουτς Σαμπάολι. Βγάζει νευρικότητα, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, Τύπος και κόσμος στην Αργεντινή τού χρεώνουν λάθη τόσο κόντρα στην Ισλανδία όσο και απέναντι στην Κροατία.
Ιταλία 1990: Στο τρίτο ματς των ομίλων βασικός είναι ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα. Αγνωστος στο ευρύ κοινό, ήταν αλλαγή του Πούμπιδο και αγωνιζόταν τότε στη Μιγιονάριος της Κολομβίας. Εξελίχθηκε σε ήρωα της Αργεντινής και έχοντας όπλο τη ρέντα αλλά και την τύχη, έφτασε με την ομάδα του μέχρι τον μεγάλο τελικό!
Ρωσία 2018: Αντικατάσταση τερματοφύλακα αποφασίζει ο τεχνικός. Στο τρίτο ματς. Μέσα ο Φράνκο Αρμάνι, ένας γκολκίπερ που το όνομά του ήξεραν ελάχιστοι. Ηθελε να παίξει με την Αργεντινή, μολονότι τον πίεζαν να αποκτήσει υπηκοότητα κολομβιανή επειδή νυμφεύθηκε γυναίκα από την Κολομβία!
Ακριβώς 28 χρόνια μετά, η Αργεντινή βαδίζει σε ένα αντίστοιχο μονοπάτι με εκείνο που ακολούθησε στην Ιταλία. Ανεξάρτητα με το αν πιστεύει ή όχι κάποιος στις συμπτώσεις, εδώ μιλάμε για πραγματικότητα και ύπαρξη γεγονότων. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα τουρνουά που διαρκεί κοντά τέσσερις εβδομάδες, όποιος είναι σε φόρμα στην αρχή μπορεί να κλατάρει στο φινάλε, και το αντίστροφο. Αλλά εδώ η ιστορία της Αργεντινής είναι κάτι πολύ περισσότερο. Η δε θέση του γκολκίπερ ιντριγκάρει τους πάντες, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια βάφτισε ήρωες παιδιά που ήρθαν από τον πάγκο. Γιατί ποτέ δεν είχε κάποιον αληθινά σπουδαίο άσο. Το σημερινό ραντεβού με τη Γαλλία είναι για την ομάδα του Μέσι σχεδόν το μισό Μουντιάλ. Ισως και περισσότερο. Να δούμε ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές!