Θα έπρεπε να είναι πιο υποψιασμένοι κατά την προετοιμασία των σχεδίων τους επί χάρτου. Η Ιστορία έχει βαθιά αυλάκια που δεν σ’ αφήνουν να ξεφύγεις από τη χαραγμένη πορεία της. Οσοι το κατάφεραν άλλαξαν και τον ρου. Πόσοι όμως ήταν αυτοί;
Οι Γερμανοί δεν τα πηγαίνουν καλά με τα ρωσικά χώματα. Ισως οι ψυχές των εκατομμυρίων νεκρών δεν έχουν βρει τη γαλήνη και στοιχειώνουν αυτούς που τους καταδίκασαν σε θάνατο.
Ισως πάλι να φταίει η οίηση με την οποία ραίνονται οι πρωταθλητές και θολώνει τη σκέψη τους.
Σε πρόσφατη ανάλυσή της η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αποδεικνύει τη λάθος σκέψη των εκάστοτε πρωταθλητών κόσμου που αποβαίνει μοιραία στην υπεράσπιση του τίτλου.
Κατά τον 21ο αιώνα καμία από τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες δεν κατάφερε να σταθεί επάξια στις απαιτήσεις.
Και όλες είχαν ένα κοινό σημείο: την εμμονή στους παίκτες που είχαν κατακτήσει τον τίτλο.
Η Γερμανία ταξίδεψε στη Ρωσία έχοντας βγάλει εισιτήριο σε 14 από τους 23 ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο στα γήπεδα της Βραζιλίας. Συμπεριέλαβε παίκτες όπως ο Οζίλ και ο Μίλερ, που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αλλά και τον Μάνουελ Νόιερ που ήταν άπραγος επί οκτώ μήνες λόγω τραυματισμού. Γιατί; Ενας καλός συνάδελφος είπε πως ο Λεβ χρωστά πολλά σ’ αυτούς τους παίκτες για όσα έχουν κατακτήσει.
Λειτούργησε δηλαδή το «τιμής ένεκεν», αφήνοντας εκτός ομάδας τον καλύτερο νέο παίκτη της Πρέμιερ Λιγκ, τον Λερόι Σανέ. Γιατί δεν άρεσε στους «τιμής ένεκεν».
Οπως σκέφτηκε ο Λεβ είχαν σκεφτεί και οι προκάτοχοί του. Η κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γαλλία ταξίδεψε στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα με 14 παίκτες από την ομάδα του 1998.
Αποτέλεσμα: τελευταία στον όμιλο και αποκλεισμός.
Η Ιταλία το 2010 πήγε στη Νότια Αφρική με εννέα παίκτες της ομάδας του 2006. Αποτέλεσμα: τελευταία στον όμιλο και αποκλεισμός.
Το 2014 με την Ισπανία ταξίδεψαν 16 πρωταθλητές κόσμου του 2010. Αποτέλεσμα: τρίτη στον όμιλο και αποκλεισμός.
Τιμής ένεκεν…