Βοήθεια στην «πολιορκημένη» καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δίνει ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας «έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό», αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην εφημερίδα.
Στο άρθρο, μάλιστα, σημειώνεται ότι «σύμφωνα με διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ελλάδα, την Ιταλία και γείτονές τους προκειμένου να πετύχει την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σημαντικά».
Και στις δυο περιπτώσεις δικαιώνεται το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ που εδώ και αρκετές ημέρες είχε συσχετίσει τη συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος με ανταλλάγματα στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, το οποίο καίει αυτή την στιγμή τη γερμανίδα καγκελάριο στη χώρα της, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη συνοχή του ίδιου του κυβερνητικού συνασπισμού της μετά τη σύγκρουσή της με τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού) και υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ.
Ανοιχτός να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις»
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν’ αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές)», είπε ο κ. Τσίπρας στους FT.
Δήλωσε επίσης «ανοιχτός», σύμφωνα με την εφημερίδα, «να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».
Με αυτόν τον τρόπο δίνει «χείρα βοηθείας» στη γερμανίδα καγκελάριο που πιέζεται αφόρητα από τον Ζεεχόφερ και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας να επισπεύσει τις διαδικασίες επιστροφής των αιτούντων άσυλο, που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες πριν φθάσουν στη Γερμανία.
Και καθώς για το Βερολίνο αποτελεί προτεραιότητα η συνεννόηση με την Ιταλία για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, τυχόν συμφωνία με την Ελλάδα θα προσέφερε ισχυρή τόνωση στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία απεγνωσμένα θέλει να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με τις άλλες κυβερνήσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.
Ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι πρόκειται στην ουσία για την εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου αφού προβλέπονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο οι διμερείς συμφωνίες για την επιστροφή αιτούντων άσυλο και «μπορούν να καταφέρουν πολλά για την επίσπευση των διαδικασιών».
«Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές χώρες για να συνάψουν διμερείς συμφωνίες» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Είναι άδικο και για τη Γερμανία να τους δέχεται όλους»
Για τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, δεδομένου, όπως είπε, ότι μόνο 50 – 100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας. «Νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι περισσότερο σοβαρό από… συμφωνίες για τις “δευτερογενείς μετακινήσεις”» τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι τί Ευρώπη θέλουμε;».
«Πρέπει να βρούμε λύση, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου, να μοιράσουμε το φορτίο και να μην έχουμε αυτή την άδικη κατάσταση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά επίσης και για τη Γερμανία» υπογράμμισε, κρίνοντας ότι «είναι άδικο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, εάν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα».