Τα κυβερνητικά στελέχη αντιλήφθηκαν χθες ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Επί ώρες, ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ έδειχναν να κινούνται στα όρια της υστερίας υπό την απειλή νέων αποχωρήσεων, ενώ μετρούσαν ξανά και ξανά τις δυνάμεις τους.
Ο πανικός που είναι απότοκος της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη προκάλεσε τραγελαφικές καταστάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, όταν χθες το πρωί άρχισε να διαρρέει το όνομα του Κώστα Κατσίκη ως ενός από τους πιθανούς επόμενους προς αποχώρηση βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος μοιάζει αδύναμος πλέον να συγκρατήσει τις διαρροές από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ώστε να παρέχει ασφαλές δίχτυ προστασίας στην κυβέρνηση, και τα νεύρα ήταν τεντωμένα σε όλο το κυβερνητικό στερέωμα. Στο εσωτερικό του κόμματός του επικρατεί φόβος και καχυποψία για νέες απώλειες που, αναμφίβολα, αν πραγματοποιηθούν, μπορεί να εξοβελίσουν από τον πολιτικό χάρτη τους ΑΝΕΛ. Μέσα σε αυτό το κλίμα απόγνωσης, η ηγεσία των ΑΝΕΛ φαίνεται να «εκβιάζει» πλέον δηλώσεις πίστης από τους εναπομείναντες βουλευτές πως δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει εχθρούς που προσπαθούν να «καταλύσουν το πολίτευμα» και φαντάσματα του παρελθόντος της «αποστασίας».
Ο Κατσίκης σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και το κλίμα έντονης καχυποψίας που στρεφόταν εναντίον του έσπευσε πρώτος νωρίς χθες το πρωί να παράσχει διαβεβαιώσεις κομματικής νομιμοφροσύνης και πίστης στον Πάνο Καμμένο, δηλώνοντας (Ant1) πως δεν είναι «πολιτικός αποστάτης» όπως οι πρώην ανελίτες Λαζαρίδης και Δημήτρης Καμμένος που αποχώρησαν επικαλούμενοι την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών –αν και επέμεινε ότι θα καταψηφίσει τον συμβιβασμό όταν φτάσει προς κύρωση στη Βουλή. Ακόμη είπε ότι δεχόταν απειλές για να καταψηφίσει την κυβέρνηση, στηρίζοντας την προηγούμενη εβδομάδα την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ. Εφτασε στο σημείο, δε, να εγκαλέσει τον Λαζαρίδη γιατί, όπως είπε, έδωσε ψεύτικες διαβεβαιώσεις στον Πάνο Καμμένο πως θα παρέμενε στο κόμμα, παρόντων μάλιστα δύο υπουργών. Επίσης, στράφηκε λάβρος και κατά του Δημήτρη Καμμένου, τον οποίο χαρακτήρισε «βαρίδι», αφήνοντας υπαινιγμούς για χρηματισμό.
Το χρονικό. Την ώρα όμως που ο Κατσίκης έδινε τηλεοπτικά το δικό του ρεσιτάλ κομματικής πειθαρχίας, άγνωστοι κουκουλοφόροι επιχειρούσαν να εισβάλουν στο πολιτικό γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν η αφετηρία μιας πρωτόγνωρης κατάστασης που ανέδειξε ακόμη περισσότερο τη σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά προσέφερε επιχειρήματα που θα δικαιολογούσαν τις κυβερνητικές κραυγές για τη συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ο Καμμένος. Η απόπειρα εισβολής στο γραφείο Κατσίκη υπήρξε ανεπιτυχής, αλλά ο Πάνος Καμμένος αντέδρασε άμεσα, επιστρατεύοντας ευφάνταστα σενάρια περί «κατάλυσης του πολιτεύματος» που επέβαλλαν την παρέμβαση εισαγγελέα! «Τι άλλο περιμένει ο εισαγγελέας για την τεκμηρίωση του αδικήματος των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος. Ολα έχουν ένα όριο…» έγραψε στο προσφιλές του Twitter.
Ο Τζανακόπουλος. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως «τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσεται ένα συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης από περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και οργανωμένους προβοκάτορες».
Ο Βούτσης. Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να στηρίξει τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο και το κυβερνητικό αφήγημα περί αποσταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος, στην ίδια συζήτηση μπήκε βιαστικά και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος έσπευσε να αποδώσει την επίθεση στον Κατσίκη σε «ακροδεξιές και νεοφασιστικές ομάδες», καλώντας όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όπως είπε, να την καταδικάσουν.
Η διάψευση. Την ώρα, ωστόσο, που συντονισμένα ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ αναζητούσαν «ακροδεξιούς» δράστες, διαψεύδονταν από τους «ακτιβιστές» του Ρουβίκωνα που ανέλαβε την ευθύνη της απόπειρας. Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση χαρακτήρισε «παρατράγουδο» της πολιτικής τους ΑΝΕΛ, ενώ κάθε άλλο παρά συνέδεσε την επίθεση στον βουλευτή των ΑΝΕΛ με το Σκοπιανό. Ειδικότερα, χαρακτηρίζει «ομοφοβικό» τον Κατσίκη επειδή εξισώνει την παιδοφιλία με την ομοφυλοφιλία και «επικίνδυνο» για την αστική δημοκρατία επειδή είχε ζητήσει την ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Ο Κατσίκης. Σε μια ύστατη προσπάθεια ο Κατσίκης να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να αμφισβητήσει τη στοχοποίησή του από τον Ρουβίκωνα. Ανέφερε πως «προβληματίζεται κι ανησυχεί για την ταυτότητα των κακοποιών», ενώ συνέστησε υπομονή στην αντιπολίτευση που χλεύαζε για το κάζο της συμπολίτευσης, μέχρι να εξακριβωθεί η ταυτότητα των δραστών. «Να δούμε αν πραγματικά πρόκειται για τον Ρουβίκωνα ή αν πρόκειται για οργάνωση που είχε μάθει το μάθημά της από τα φροντιστήρια που είχε παρακολουθήσει» ήταν η δική του οδός διαφυγής.