Η London Business School στο Μάρλιμπον του Κεντρικού Λονδίνου ήταν ο τελευταίος σταθμός του τριήμερου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη βρετανική πρωτεύουσα. Μετά την Τερίζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε χθες ένα ακροατήριο περίπου 300 φοιτητών, τους οποίους έστησε επί 50 λεπτά. Αν, μάλιστα, δεν επέλεγε να μπει στη φημισμένη οικονομική σχολή από την πλευρική είσοδο, θα ερχόταν αντιμέτωπος με 15 νεαρούς Ελληνες του Λονδίνου που τον περίμεναν κρατώντας μία ελληνική σημαία και φωνάζοντας μεταξύ άλλων συνθήματα “Η Μακεδονία δεν πωλείται”, “Τσίπρα προδότη – Ιούδα Ισκαριώτη” και “Ζήτω η Ελλάς”, τραγουδώντας ενδιάμεσα το “Μακεδονία ξακουστή”. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν μέλη της ομάδας Το Δέλτα – Πολιτική Επανάσταση, η οποία έχει στόχο την αλλαγή ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.

Μουσαφίρης
Αμέσως μετά την ομιλία του σε μέτρια, αλλά βελτιωμένα αγγλικά ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου σήμερα και αύριο θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκπληξη της ημέρας: στη London Business School εθεάθη ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, ο κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. “Ηρθα να ακούσω τον Πρωθυπουργό”, είπε στους έλληνες ανταποκριτές που τον αναγνώρισαν.

Ασκήσεις επί χάρτου
Τώρα, όπως προκύπτει από ευρύτερες κουβέντες που έλαβαν χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραμένουν αμετακίνητοι στη διαφωνία τους με τον Γιάννη Στουρνάρα όσον αφορά την άποψή του για πιστοληπτική γραμμή, θέση που συνεχώς υπενθυμίζουν, αν και σε σαφές πολιτικό πλαίσιο, καθώς «σέβονται την ιδιότητά του». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο και συζητείται η εκδοχή “συνταγματικής μεταρρύθμισης” προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό εφόσον το Κοινοβούλιο αποτυγχάνει στην εκλογή του –αν και, λόγω συσχετισμών, όλο αυτό έχει τον χαρακτήρα ασκήσεων επί χάρτου και μόνον.

Διαχωρισμός
Σε άλλα νέα τώρα: Η σκηνή που θα περιγράψω συνέβη στο γραφείο πρωτοκλασάτου στελέχους της ΝΔ, όταν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσαν τη γνώμη του πάνω στο εξής: ποια θα είναι η στάση της ΝΔ σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Ειπώθηκαν πολλές εικασίες, ώσπου ένας από τους βουλευτές (με βαρύ πολιτικό όνομα) έριξε την πρόταση: γιατί να μη μάθουμε και τη γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος συνέβαλε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2001 και το 2008 στην αναθεώρηση του Συντάγματος; Και έμαθε ότι η ΝΔ ουδέποτε ήταν υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας.

Μπίζνες
Εκείνο που επίσης έμαθα εγώ είναι ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τρόπους ώστε ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας να μην προκαλέσει ανησυχία στην Εκκλησία. Και τι σκαρφίστηκαν νομίζετε; Να εξακολουθήσει το Κράτος να μισθοδοτεί τους ιερωμένους. Υπάρχουν πολλοί στην κυβέρνηση που λανθασμένα νομίζουν ότι οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας είναι… μπίζνες. Κούνια που τους κούναγε…

Προτάσεις διορισμών

Ο σημερινός υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Λάμπρος Σέμπος θα προταθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να αναλάβει τη θέση του διοικητή του οργανισμού. Η οποία όπως έχω ξαναγράψει παραμένει κενή εδώ και τρεις μήνες, μετά την παραίτηση του Αθανάσιου Μπακαλέξη, στις 12 Μαρτίου. Για τη θέση του διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ θα προταθεί ο Νίκος Μπρίκης. Η πρόταση διορισμού των Σέμπου και Μπρίκη θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής. Να σας θυμίσω την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ με τις χιλιάδες απλήρωτες συντάξεις συνολικού κόστους 1,6 δισ. ευρώ ή θέλετε και κάτι ακόμη;

Δυσκολίες

Να ξέρετε ότι πληροφορούμαι πως δεν υπάρχει ανησυχία μόνον στους βουλευτές ΑΝΕΛ Βορείου Ελλάδος. Υπάρχει και σε αρκετούς συριζαίους. Για την ακρίβεια, η δυσφορία για τη συμφωνία με τα Σκόπια δεν φαίνεται να ξεφουσκώνει. Το αντίθετο. Και το λένε οι ίδιοι. Αναζητούν μάλιστα τρόπο να βγουν μπροστά. Με ενδιαφέρον περιμένω το σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, απόντος του Τσίπρα, που κάλεσε ο Πάνος Ρήγας, για να δω πώς θα αντιμετωπίσουν το γεγονός πως τους έχει ρίξει στα σχοινιά…

Ονοματολογία για κάθε ζήτημα

Θεανώ επί τρία χθες στο υπουργείο Εργασίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, λοιπόν, συναντήθηκε νωρίς το μεσημέρι στο γραφείο της με την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη. Την αντιπεριφερειάρχη συνόδευε η εγγονή της, Θεανώ κι αυτή! Η τριπλή συνάντηση του… ονόματος Θεανώ, όπως αναμενόταν, δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς δεν είναι και το πιο συνηθισμένο γεγονός που μπορεί να συμβεί. Συνεργάτης μάλιστα της υπουργού, στο κλίμα των ημερών, έκανε σχόλιο με… γεωγραφικό προσδιορισμό. Η υπουργός θα είναι η Βόρεια Θεανώ, η κρητικιά αντιπεριφερειάρχης η Νότια Θεανώ και η εγγονή, δικαιωματικά, η Νέα Θεανώ, ακούστηκε να λέει. Στην κυβέρνηση προφανώς έχουν λύσεις για κάθε ονοματολογικό πρόβλημα…