Το έλεγαν αρκετοί πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, δίχως πάντως τα επιχειρήματά τους να σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Εκτιμούσαν πως για τη Γερμανία αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ιδιαιτερότητες, μιας και συμβαίνει στα πιο «εχθρικά χώματα» της Ιστορίας για εκείνη. Τι δουλειά βεβαίως έχουν ο Μίλερ και ο Νόιερ με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ανατολικό Μέτωπο δεν μπόρεσε να το ορίσει κανείς. Από ό,τι φαίνεται όμως το προαίσθημα δούλεψε υποδειγματικά. Διότι το κάζο της Νάσιοναλ Μάνσαφτ δεν έχει για εκείνη προηγούμενο.

Τελευταίος αποκλεισμός σε φάση ομίλων για την πιο πειστική και συνεπή εθνική ομάδα του κόσμου, την ώς και σήμερα κάτοχο του παγκόσμιου τίτλου; Πριν από 40 χρόνια, στα γήπεδα της Αργεντινής. Τότε όμως ήταν ο δεύτερος γύρος, στην πραγματικότητα δηλαδή οι Γερμανοί είχαν φτάσει ώς τους προημιτελικούς. Κάζο αποκλεισμού σε πρώτο γύρο τούς συνέβη μόνο το 1938, στα γήπεδα της Γαλλίας, σε μια εποχή βεβαίως που δεν υπήρχε ακόμη σύστημα διεξαγωγής ομίλων. Ας μην το σκαλίζουμε παραπάνω όμως. Ας σταματήσουμε στο 1938. Πριν δηλαδή από 80 ολόκληρα χρόνια! Ακόμη και τότε στην τελική κατάταξη όμως δόθηκε 10η, όχι όπως τώρα που μετά το χθεσινό οδυνηρό 2-0 από τη Νότια Κορέα πάει από το 17 και κάτω!

Δεν βλεπόταν

Για κλάματα η ομάδα του Γιόαχιμ Λεβ. Δύο ήττες σε τρία ματς (έχασε και στην πρεμιέρα από το Μεξικό) και μία νίκη με τους Σουηδούς στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων. Καμία σχέση με εκείνη την «ποδοσφαιρική μηχανή» που σε αρπάζει από τον λαιμό και δεν σ’ αφήνει να αναπνεύσεις. Καμία σχέση και με εκείνο το χιλιοτραγουδισμένο «και στο τέλος νικά η Γερμανία», που σε κάθε μεγάλη διοργάνωση από το 1986 και έπειτα μνημονεύεται παρέα με τον εμπνευστή του. Περισσότερο θυμάται το ποδόσφαιρο τον Γκάρι Λίνεκερ από την ατάκα αυτή, παρά από τη μεγάλη πορεία του στο χορτάρι. Σέντερ φορ της Εθνικής Αγγλίας και της Μπαρτσελόνα ήταν! Η μοίρα όμως θέλησε να τον διατηρήσει στην… αιωνιότητα του football με άλλη αφορμή. Οπως η μοίρα χτίζει δεδικασμένο με τους κατόχους των Παγκοσμίων Κυπέλλων, που δεν μπορούν να περάσουν ούτε από τους ομίλους στην επόμενη διοργάνωση. Το 2002 αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων η εστεμμένη Γαλλία, το 2010 η Ιταλία, το 2014 η Ισπανία. Το σερί συνεχίζεται από χθες με τους Γερμανούς, που… δεν ξανάρχονται τουλάχιστον μέχρι το 2022. O Λίνεκερ βεβαίως καβάλησε το… κύμα χθες και ανασκεύασε τιτιβίζοντας πως «το ποδόσφαιρο είναι απλό. Παίζουν 22 ποδοσφαιριστές και στο τέλος δεν νικούν πια πάντα οι Γερμανοί». Δεν νομίζουμε όμως ότι και εκείνος έχει κατανοήσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Το μέγεθος του σοκ από αυτόν τον αποκλεισμό.

Λάβρος ο Καν

«Εχω την αίσθηση πως η φανέλα της Εθνικής είναι πολύ βαριά γι’ αυτούς. Σε κανένα ματς δεν είδα να υπάρχει ενότητα. Ο Κρόος έκανε εύκολα λάθη στο κέντρο, ο Χούμελς στην άμυνα ήταν εκτός κλίματος, ενώ ο Βέρνερ στην επίθεση δεν στάθηκε στο ύψος της περίστασης. Είναι μυστήριο πώς η ομάδα ακόμη και στο τελευταίο ματς του ομίλου, όπου κρινόταν η πρόκριση, έβγαζε τέτοια απάθεια. Ο Λεβ θα έπρεπε να είχε φύγει από τη θέση του προπονητή το 2014» άστραψε ο εμβληματικός αρχηγός του παρελθόντος Ολιβερ Καν με τη λήξη. «Εγώ είμαι ο πρώτος που βασανίζομαι για το τι έφταιξε. Θα μείνω άγρυπνος πολλά βράδια ψάχνοντας να βρω τους λόγους του αποκλεισμού. Η ευθύνη είναι δική μου» του απάντησε ο Γιόαχιμ Λεβ, που μάλλον μετρά ήδη αντίστροφα. «Χάσαμε ό,τι χτίζαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη. Είχαμε προετοιμαστεί καλά για το Μουντιάλ, αλλά δεν το δείξαμε. Συγχαρητήρια στην Κορέα για τη νίκη και στη Σουηδία και το Μεξικό για την πρόκριση. Είναι δύσκολο να εξηγήσω γιατί μείναμε εκτός, αλλά η αλήθεια είναι πως βάσει εικόνας δεν αξίζαμε να περάσουμε» πρόσθεσε. Και όταν η κουβέντα πήγε στο μέλλον του; «Θέλω λίγες ώρες για να σκεφτώ πιο καθαρά. Είμαι σοκαρισμένος. Σίγουρα είμαι πολύ απογοητευμένος αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες συζητήσεις με την ομοσπονδία». Μόνος του σύμμαχος ο Ολιβερ Μπίρχοφ. «Ολοι είμαστε πολύ απογοητευμένοι, αλλά δεν είναι ώρα τώρα για αναλύσεις. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι αποτύχαμε και με ήρεμο μυαλό να ψάξουμε τα αίτια. Ο Γιόαχιμ Λεβ υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο μέχρι το 2022. Εκτιμώ πως θα συνεχίσει στον πάγκο και θα ηγηθεί στις επόμενες προκλήσεις που θα έχει η Εθνική», δήλωσε ο παλαίμαχος επιθετικός.

«Εφιάλτης»

Εννοείται ότι τα γερμανικά ΜΜΕ είναι με τη σειρά τους σοκαρισμένα: «Ιστορική έξοδος. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία είναι εκτός», έγραψε το Kicker. «Εφιάλτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Γερμανία εκτός με ντροπιαστικό τρόπο μετά το 0-2 από τη Νότια Κορέα», ανέφερε η SportBild. «Εξω. Αλλά δεν αξίζαμε και τίποτα περισσότερο», παραδέχθηκε η Bild, ενώ η Welt έκανε λόγο για «ιστορικό κάζο». Από σήμερα το μαχαίρι θα πάει… βαθύτερα: στις επιλογές του Λεβ, που μεταξύ άλλων άφησε εκτός Μουντιάλ τον φανταστικό φέτος Λιρόι Σανέ, (ταχύτερος ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ ο 22χρονος winger της Σίτι, σε σεζόν με 10 γκολ και 15 ασίστ), για όσα προηγήθηκαν του ταξιδιού στη Ρωσία και κυρίως για τη συμμετοχή του Ιλκάι Γκουντόγκαν και του Μεσούτ Οζίλ στον «προεκλογικό» αγώνα του Σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για ό,τι μπορεί να θεωρηθεί «αιτία» για αυτό το σοκ. Το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.