Βρυξέλλες
Μακρά και δύσκολη είναι η νύχτα της 28ης – 29ης Ιουνίου στην προσπάθεια των «28» να βρουν σημείο σύγκλισης στο Προσφυγικό στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η δυσκολία διεφάνη πριν καν ξεκινήσει το δείπνο εργασίας, όταν οι ηγέτες της ΕΕ είχαν προγραμματίσει να συζητήσουν επί του Προσφυγικού. Και αυτό καθώς η νέα ιταλική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε προχώρησε σε «μπλόκο» επί του συνόλου των Συμπερασμάτων ακόμη και για θέματα που είχαν συζητηθεί, όπως πχ η άμυνα και η ασφάλεια ή το εμπόριο, αν προηγουμένως δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά της στο μέτωπο του Προσφυγικού.
Το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους Ιταλούς είναι να κατανέμονται δικαιότερα οι μετανάστες σε όλα τα κράτη – μέλη ώστε να μην επιβαρύνονται ανισομερώς οι χώρες πρώτης υποδοχής. Σύμφωνα με ορισμένες πρώτες πληροφορίες, η Ρώμη ζητεί είτε την πλήρη αλλαγή είτε την κατάργηση του Συστήματος του Δουβλίνου, αλλά και την καταβολή ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του Καταπιστευματικού Ταμείου για την Αφρική, με σκοπό να ενισχυθούν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και ιδιαίτερα η Λιβύη.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αυτή η κίνηση της Ρώμης θα την φέρει σε μετωπική σύγκρουση με τους «Τέσσερις του Βίζεγκραντ» και ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν που κατηγορηματικά απορρίπτουν τέτοιου είδους σκέψεις.
H βασική πρόταση
Παράλληλα, στο προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων που είχε νωρίτερα κυκλοφορήσει, η βασική πρόταση αφορούσε στη δημιουργία «περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης» (regional disembarkation platform) σε στενή συνεργασία με τρίτες χώρες, καθώς επίσης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Ο σκοπός είναι να αποτραπεί η επιβίβαση μεταναστών σε πλοία για να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι, ενώ σε αυτές τις πλατφόρμες θα γίνεται μία «διαλογή» μεταξύ οικονομικών μεταναστών και προσφύγων (που δικαιούνται διεθνή προστασία).
Επιπλέον, στο πλαίσιο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, οι «28» ζητούσαν στο Προσχέδιο Συμπερασμάτων τόσο να υιοθετηθούν ευέλικτα εργαλεία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης μέσα από το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αλλά και να ενισχυθεί ο Frontex ώστε, μέσα και από τη συνεργασία με τρίτες χώρες, να μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέτωπο των επιστροφών. Η Κομισιόν θα αναλάβει να διαμορφώσει μία πιο συνεκτική πολιτική στον τομέα αυτόν.
Τέλος και κατόπιν της πίεσης της Γερμανίας (στους κυβερνητικούς κόλπους της οποίας έχει ξεσπάσει τεράστια σύγκρουση μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του προερχόμενου από το CSU υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ), ζητείται αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων για την αποτροπή των δευτερογενών μετακινήσεων (secondary movements). Το Προσχέδιο Συμπερασμάτων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για συνεργασίας μεταξύ συγκεκριμένων και όχι όλων των κρατών – μελών στο μέτωπο αυτό.