Μετά τα σουπερμάρκετ η Amazon μπαίνει τώρα και στα φαρμακεία. Η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρονικών λιανικών πωλήσεων στον κόσμο ανακοίνωσε χθες την εξαγορά των διαδικτυακών φαρμακείων PillPack. Οι όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν, ενώ οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι το ντιλ θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι τιμές των ανταγωνιστών τους στο αμερικανικό χρηματιστήριο δέχθηκαν πλήγμα στο άκουσμα της είδησης.

Πρόκειται για μια ακόμη σοβαρή ένδειξη ότι η Amazon επιθυμεί να επεκταθεί δυναμικά και στον χώρο της υγείας, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για τις παραδοσιακές εταιρείες του χώρου.

Μέχρι τώρα οι εταιρείες αυτές βασίζονταν στο να απωθήσουν την Amazon από τον χώρο πωλήσεων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Κανείς όμως δεν ξέρει εάν η αλυσίδα ηλεκτρονικών πωλήσεων θα καταφέρει να μπει και σε αυτή την αγορά.

Πρόκειται για μεγάλη απειλή κατ’ αρχάς για τις μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες φαρμακείων όπως η Walgreens Boots Alliance και η CVS Health.

Η PillPack πουλά μεταξύ άλλων συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία παραδίδει κατευθείαν στα σπίτια των ασθενών. Για την Amazon είναι πολύ σημαντικό ότι η εταιρεία έχει ήδη άδειες για να πουλά φάρμακα μέσω ταχυδρομείου και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτόν θεωρείται ότι η εξαγορά της θα επιτρέψει στην Amazon να επεκταθεί πολύ γρήγορα στη συγκεκριμένη αγορά.

Η PillPack συνεργάζεται με πολλές άλλες εταιρείες του κλάδου, έχοντας έτσι σημαντική παρουσία στην αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η PillPack χρησιμοποιεί επίσης ειδικό λογισμό που αυτοματοποιεί πολλές λειτουργίες ρουτίνας ενός φαρμακείου, όπως είναι οι ειδοποιήσεις όταν λήγει ένα σκεύασμα, ο υπολογισμός της συμμετοχής του ασθενούς στο κόστος του φαρμάκου και η επιβεβαίωση ότι ένας ασθενής είναι ασφαλισμένος και πού. Το λογισμό αυτό κάνει πιο εύκολη και πιο φθηνή τη λειτουργία της εταιρείας φαρμακείων. Το ντιλ της Amazon με την PillPack ανακοινώθηκε έπειτα από μήνες συζητήσεων και φημών για το κατά πόσο η πρώτη θα μπει τελικά στη συγκεκριμένη αγορά. Το να μπει μια αλυσίδα στα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς χρειάζονται ειδικές αδειοδοτήσεις. Επίσης για να πουλήσει κάποιος φάρμακα και μάλιστα αυτά που απαιτούν συνταγή γιατρού χρειάζονται ειδικές συμφωνίες και διαδικασίες, τόσο με τον ιδιωτικό, όσο και με τον δημόσιο τομέα. Πλέον με την εξαγορά της PillPack η Amazon φαίνεται ότι ξεπερνά με τη μία όλους αυτούς τους σκοπέλους.

Τον Ιούνιο του 2017 η Amazon εξαγόρασε την αλυσίδα σουπερμάρκετ Whole Foods Market και πλέον έχει αρχίσει πρόγραμμα για να πουλά σε ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ τρόφιμα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό κανείς δεν φανταζόταν ότι η αλυσίδα λιανικής θα επεκτεινόταν σε αυτούς τους κλάδους, με αποτέλεσμα να ανησυχούν τώρα σημαντικά οι ανταγωνιστές.