Κόψτε συντάξεις και αφορολόγητο όπως έχουμε συμφωνήσει, ξανασκεφθείτε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποφύγετε τους πειρασμούς δαπανών ενόψει εκλογών.

Τα μηνύματα του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα, με τη διακριτική υπενθύμιση ότι οι αγορές παρακολουθούν κάθε κίνηση και μια πιθανή υπαναχώρηση έναντι των δεσμεύσεων θα κοστίσει τόσο σε όρους ανάκτησης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση όσο και σε όρους βιωσιμότητας του χρέους.

Το ΔΝΤ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης του άρθρου 4 με τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν να μεταφέρει την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, να προχωρήσει δηλαδή στην περικοπή των συντάξεων με στόχο εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ το 2019 και του αφορολογήτου για επιπλέον 1% του ΑΕΠ το 2020, εφαρμόζοντας και τη δέσμη αντιμέτρων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στα «δίδυμα μέτρα», όπως τα αποκάλεσε ο Ντόλμαν, «θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους» σημειώνεται στην έκθεση.

Τη Δευτέρα, ακολουθεί ένα ακόμα καμπανάκι για την κυβέρνηση με την έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας θα δίνει μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον τονίζοντας όμως και τις προκλήσεις που παραμένουν. Μεταξύ αυτών, το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο παρά το γεγονός ότι θεωρείται πλέον βιώσιμο εξαρτάται από συνεχή και υψηλά πλεονάσματα, καθώς και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί συνεχίζει να εμποδίζει την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην έκθεση θα γίνεται εκτενής αναφορά και στο σημαντικό επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας που θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα από επενδύσεις.