Μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, η αξιολόγησή της από την αγορά αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών. Οι μαζικές αναβαθμίσεις δεν ήρθαν, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν έκαναν βουτιά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί «επιφυλάξεις» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και οικονομολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το μαξιλάρι διαθεσίμων δεν είναι τίποτε άλλο από μια παραλλαγή προληπτικής γραμμής πίστωσης.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος μέσω του Κύκλου Ιδεών, αξιολογώντας τις αποφάσεις του Eurogroup και αφού νωρίτερα οικονομολόγοι είχαν αναλύσει όλες τις πτυχές της συμφωνίας, εκτίμησε χθες πως το περιβόητο μαξιλάρι διαθεσίμων των 24,1 δισ. ευρώ δεν είναι τίποτε άλλο από μια υβριδική προληπτική γραμμή διετούς διάρκειας.
Η «παραλλαγή» διευκόλυνε τους Γερμανούς καθώς δεν θα χρειαστεί να την εγκρίνουν δύο φορές στο Κοινοβούλιό τους, συνοδεύεται από όρους, εποπτεία όπως η «κανονική» προληπτική γραμμή, αλλά με απώλεια της φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, τονίστηκε.

Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επανέφερε στο προσκήνιο τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με «επιφυλάξεις» του Ταμείου για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στέλνοντας μήνυμα πως παρά τις θετικές αποφάσεις του Eurogroup «οι προκλήσεις παραμένουν».
Το Ασφαλιστικό και οι δημογραφικές προοπτικές παγίως περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΔΝΤ αναφορικά με τις βασικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε και η αναπτυξιακή δυναμική σε συνδυασμό με την ανάγκη προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις.
Το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε ένας από τους κινδύνους που επισημαίνει και ο ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου του οικονομικού δελτίου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας τονίζει πως πρέπει να αποφευχθούν το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή στις πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος, να αλλάξει το μείγμα πολιτικής με έμφαση στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να αποτραπεί οποιαδήποτε πολιτική πόλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια κατά το επόμενο κρίσιμο δεκαοκτάμηνο.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ. Στη χθεσινή συνάντηση του Κύκλου Ιδεών, ο οικονομολόγος Γιώργος Στρατόπουλος και ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης ανέλυσαν βασικές πτυχές της συμφωνίας.
Από την ανάλυσή τους προκύπτει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup οδηγούν σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του δημόσιου χρέους από 9,5 έως 20,959 δισ. ευρώ (ανάλογα με τις παραδοχές επιτοκίων) όταν η ελάφρυνση μέσω του OSI του 2012 ήταν 90 δισ. ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.
Επιπλέον, η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) του ESM έχει πολύ υψηλό βαθμό ευαισθησίας, καθώς εάν οι παραδοχές μέσης ανάπτυξης 1% υποχωρήσουν κατά δύο δέκατα, στο 0,8%, και τα πρωτογενή πλεονάσματα αντί για 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060 υποχωρήσουν στο 1,5%, τότε όλο το σχήμα «βιώσιμου», κατά τον ESM, χρέους τινάζεται στον αέρα (δημόσιο χρέος στο 234,8% του ΑΕΠ το 2060).
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τη μακροπρόθεσμη πορεία του χρέους και αναμένεται στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να ανοίξει τα χαρτιά του δημοσιοποιώντας το δικό του DSA ως τμήμα της έκθεσης του άρθρου 4, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας παρουσιάζονται σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σχολιάζοντας τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Eurogroup από την επόμενη κυβέρνηση, ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκτίμησε χθες πως τα αντίμετρα θα μπορούσαν να μετασχηματιστούν από επιδοματικού χαρακτήρα ενισχύσεις σε αναπτυξιακά μέτρα μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και πρωτίστως των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.